Банкеръ Daily

Общество и политика

Подновяват подписката с искане за оставката на Емил Кошлуков

Подновява се подписката с искане за оставката на генералния директор на БНТ -  Емил Кошлуков, като към него ще бъдат добавени и членовете на Съвета за електронни медии.

Припомняме, че през 2020 г. подписката събра подкрепата на 2000 души, а днес за отстраняването на Кошлуков се обявяват 2500 интелектуалци – хора на изкуството, журналисти.

Поводът за „рестарта“ са съмненията, изразени от министъра на културата проф. Велислав Минеков, че Кошлуков не е бил избран легитимно от Съвета за електронни медии. Преди дни, на пресконференция, проф. Минеков призова НОИ и НАП да проверят дали Емил Кошлуков е имал стаж в телевизия „Алфа“ или той лъже, че е работил във въпросната медия.

Министърът на културата настоя и за проверка дали Емил Кошлуков не попада под санкциите на закона „Магнитски“, заради свързаността си с фирми на Делян Пеевски.

Подписката се подновява с отворено писмо, чиито автори са уволнени от Емил Кошлуков журналисти с дългогодишен стаж в Националната телевизия. Това са икономическият журналист Марио Гаврилов, водещ на предаването „Бизнес.БГ“, режисьорът и продуцентът Боряна Пунчева, авторът на предаването „Референдум“ - Роберт Ковачев, спортният коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ - Камен Алипиев, водещият на „Вяра и общество“ - д-р Горан Благоев, ръководителят на „Програмно осигуряване“ Камелия Дончева и сценаристката и водеща на „Нощни птици“ – Искра Ангелова.

В отвореното си писмо авторите му засягат и обстоятелството, че журналисти от БНТ (от неназовани „журналистически организации в БНТ”) са изпратили писмо до Министерството на културата, в което защитават настоящия си директор и обвиняват министър Минеков в злоупотреба с власт и намеса в редакционната им политика. Във връзка с този факт в отвореното писмо се поставят въпроси към журналистите в БНТ, обявили се в защита на директора си, и недоволни, че им се нарушава независимостта.

"Къде беше вашата независимост, когато една знакова джипка бръмча безсмислено в ефира на обществената медия по време на публицистично предаване и когато без особена съпротива приемахте указанията да не се казва лоша дума срещу силните на деня?

Къде беше вашата независимост, когато ви нареждаха да се канят едни и да не се канят други гости и когато утвърдени формати за култура и духовност бяха заменени с пошли предавания, които пропагандират долнопробна чалга субкултура?

Къде беше вашата независимост, когато уважавани и утвърдени журналисти – ваши свободомислещи колеги – бяха изгонени от БНТ и заменени с послушни и безлични „калинки“?

Къде беше вашата независимост, когато месеци наред представяхте едностранчиво действителността в България и нарушавахте базисни принципи на плурализма и на изискванията към БНТ като обществена медия и когато години наред избягвахте темата за корупцията в управлението и допуснахте да бъдете управлявани от сили извън БНТ, които я превърнаха в пропагандна машина за манипулиране на общественото мнение?

Къде ще бъде вашата независимост, когато не давате думата на несъгласните със стила на управление на Кошлуков, а всеотдайно отразявате всяко мнение в негова защита?

Страхът, колеги, е извинение, с което гарантирате кариерното си оцеляване, но страхът е и средството, с което се подлагате на професионално и личностно обезценяване и унижение. Така губите достойнството си – единственият истински и безценен капитал в нашата професия".

В писмото се казва още, че БНТ търпи непоправими имиджови щети и от тоталното компрометиране на Обществения си съвет след разкритията на министър Минеков за противозаконния стил на управление на НДК, чийто изпълнителен директор Борислав Велков е председател на Обществения съвет на БНТ и защитник на управлението на Емил Кошлуков.

Ето защо с подновената подписка ще се иска не само незабавната оставка на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ, но и незабавни действия на контролните държавни органи с оглед изясняване на притеснителни факти около финансовото управление на Националната телевизия. Ще се иска и незабавната оставка на СЕМ, както и законодателно преформатиране на начина на избор и функциониране на медийния регулатор.

Във връзка с подновената подписка тази вечеp (10 юни, от 18.30 часа) гражданското движение "БОЕЦ" ще блокира сградата на "Сан Стефано" 29 с искане за оставката на Емил Кошлуков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във