Банкеръ Daily

Туроператори планират протест:

Подмяна на закон с подзаконов нормативен акт ощетява туризма

Туроператори и туристически агенции планират протест пред президентството във връзка с отпускането на последната помощ за бранша.

Според Павлина Илиева, председател на сдружението "Обединение Бъдеще за туризма", Министерството на туризма е променило правилата и се бави с отварянето на мярката за кандидатстване. По думите й промяна на правилата в последния момент е недопустимо и противозаконно, а това е мнение и на Българската асоциация на туристическите агенции, съобщават от сдружението.

В писмо до президента Румен Радев и премиера Стефан Янев двете организации изпращат сигнал за неуместна, според тях, подмяна на закон с подзаконов нормативен акт. Става въпрос за постановлението от този месец, което определя условията, критериите, реда и размера за разпределение на 16,5 млн. лв. за туроператорите. С тази помощ фирмите трябва да върнат на клиентите си пари, платени за неосъществени пътувания през 2020 г. Всяка фирма може да получи до 15 процента от оборота си за 2019 г., но не повече от сумата, която държи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във