Банкеръ Weekly

Общество и политика

Подмениха Истанбулската конвенция с поправки в НК

Депутатът от левицата Георги Гьоков.

Депутатите приеха заместител на отхвърлената от обществото Истанбулска конвенция, като направиха промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. В сряда (4 април) на първо четене почти с пълно единодушие минаха предложените от БСП текстове.

Със законопроекта си за изменение и допълнение на НК левицата предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг. Досега това беше престъпление от частен характер, което вече ще е престъпление от общ характер. Поправките предвиждат в тези случаи наказателното производство от общ характер да се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, както досега. Наказателното преследване няма да може да се прекратява по искане на пострадалия. То ще продължи дори ако жертвата оттегли жалбата си.

Социалистът Георги Гьоков обясни, че измененията не са популизъм. Те следвали духа на Истанбулската конвенция, но само в безспорната й част.

Мотивите на вносителите са свързани също и със затрудненията на пострадалия при събирането на доказателства за престъплението, от една страна. От друга страна пък, е невъзможността за организиране на обвинение от пострадалия поради наличието на близост с извършителя, зависимост, страх и други подобни причини.

От БСП посочиха, че в момента жертви са принуждавани да оттеглят оплакванията си заради страх от нападателите си. След като промените влязат в сила, прокуратурата вече ще трябва да провежда разследване независимо дали тъжбата е оттеглена.

Според левицата със законопроекта се решава в голяма степен единият от съществените въпроси, предвидени в Истанбулската конвенция, а именно в частта с промяна и увеличаване на някои наказания. Предвижда се по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие. Увеличава се наказанието и при повторение на тормоза. Според Филип Попов от БСП този проект е правилна стъпка в защитата на жените и децата от домашно насилие. "Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие", подчерта също и левият депутат Георги Гьоков.

Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха измененията, предложени от опозицията. Възможни са обаче корекции на второ четене. По законопроекта има три отрицателни становища, едно от които е на Върховния касационен съд.

Всъщност  с тези изменения и опозицията, и управляващите си измиха ръцете за Истанбулската конвенция, която срещна голям негативен отзвук както сред някои партии в Народното събрание, така и сред хората. Документът беше най-експлоатиран от Патриотите и БСП, които истеризираха обстановката с плашилата "трети пол" и гейбракове. ГЕРБ пък се отърва от конвенцията като я прати в Конституционния съд. А въпросът за защитата на жените и децата от насилие, включително и от домашно такова, остана на заден план.

С новоприетите изменения в НК  "и вълкът е сит, и агнето цяло". Хем не се занимаваме повече с "омразната" Истанбулска конвенция, хем на хартия сме защитили жените и децата от тормоз в дома. Защото ако законите продължават да не се прилагат в държавата ни и липсва контрол за тяхното изпълнение, а отговорните институции се правят на ударени, наистина тези добри поправки в Наказателния закон ще си останат просто само добри пожелания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във