Банкеръ Weekly

Общество и политика

Подмамват избиратели с лъжлив плакат на Бойко

Кой е кандидатът за президент на ГЕРБ?

Политическа партия ГЕРБ очевидно е решена да спечели изборите на всяка цена и няма да подбира средствата, за да вкара председателката на парламента Цецка Цачева в сградата на "Дондуков" 2.

"Целта оправдава средствата", както бе казал най-ревностният йезуит Игнасио Лойола. Дори прийомите да са на ръба на закона. В употреба е вкаран най-силният коз на ГЕРБ-ерите, който досега безотказно е давал резултат, а именно ликът на лидера. "Бойко Борисов няма да се явява на президентските избори, но образът му грее от предизборните плакати с №17 в провинцията. Разбирай - "гласуваш за Цецка, получаваш Бойко", коментират необичайния агитационен материал наблюдатели на политическите процеси.

Цачева и подгласникът й вицеадмирал Пламен Манушев правят по осем-десет срещи на ден и обикалят страната като Панталей пътник в неизменната компания на "наставника" Цветан Цветанов. Тази тактика досега винаги е помагала на ГЕРБ.

Този път дори партийните функционери не са сигурни, че тя ще е достатъчна, затова предизборният щаб на партията е решил да експлоатира до дупка лика на лидера си. Въпреки че това граничи с умишлено заблуждение на български граждани. Всъщност, на практика това си е чиста измама, като гербаджийските партийни активисти се възползват от неинформираността и невежеството на докараните до оскотяване от мизерия и безработица хора в провинцията. Особено когато става въпрос за т. нар. Северозападнала България.

Как по друг начин да си обясним, че освен плакати на кандидатпрезидентската двойка в читалищните салони на села и градчета е окачен постер с образа на Борисов и номера на бюлетината, с която трябва да се гласува за кандидата за президент на ГЕРБ?

Въпросният манипулативен плакат ни повече, ни по-малко внушава, че истинският претендент за поста на държавния глава е самият Бойко Борисов, независимо че от немай къде е издигната Цецка Цачева. "Фалшивият" афиш буквално крещи: Ако пуснете бюлетина с номер 17, вие гласувате за Бойко Борисов, независимо какво магаре ви е предложил.  Между другото, няколко месеца преди началото на официалната кампания Борисов всъщност си правеше лична такава и се държеше именно като (кандидат)президент.

Във време на избори управляващата партия ГЕРБ не се слави с особена почтеност. Още се помнят онези нейни депутати, които влачеха чували с бюлетини в бъркотията пред зала "Универсиада" преди пет години. Но целта беше постигната - Росен Плевнелиев стана президент с много малка преднина пред Ивайло Калфин, само със 160 000 гласа. 

Вместо да подобрят организацията на изборите, управляващите като че нарочно увеличават хаоса за всеки следващ вот (затворените и припадащи членове на СИК в "Арена Армеец" и масово одрасканите и поправяни протоколи). Всъщност, все по-големият хаос се явява не само хранителна среда за фалшификации и манипулации на резултатите, но той е правопропорционален на спадащата подкрепа за ГЕРБ и несигурността в спечелването на поредните избори. Така че откровената манипулация с "фалшивия" плакат на Борисов май е в реда на нещата за тази партия.

Макар че може да има и друго, прагматично обяснение. Тъй като до последния момент премиерът и лидер на ГЕРБ се колебаеше дали да не се кандидатира лично за "Дондуков" 2 и дали след пет години няма да му е късно, но в крайна сметка реши да поизчака още, е възможно натегачи от предизборния щаб да са се престарали и да са поръчали отпечатване на плакати с лика му, за да са готови за старта на кампанията. Но тъй като Вождът реши друго в последния момент, сега тези постери ще хартисат. И за да не отидат зян (все пак пари струват, от партийната субсидия), са ги допълнили с номера на бюлетината на кандидатпрезидентската двойка. И за да не бият много на очи все пак, въпросните пропагандни материали са закарани в провинцията.

То и някои от плакатите на Цачева и Манушев будят съмнение, че са отпечатани преди 2 октомври, когато беше обявена официално кандидатурата на парламентарната шефка. На един от афишите например раменете й са по-тесни и нежни, а шията по-удължена, сякаш тези части на тялото са на столичната кметица Йорданка Фандъкова, пък лицето на Цачева е "монтирано" впоследствие. Не е било трудно, и без това прическите им са еднакви.

Явно предвидливият, изпълнителен и старателен шеф на предизборния щаб на ГЕРБ се е подсигурил с варианти А, Б и В, за да не бъде изненадан от непредсказуемостта на партийния си гуру. И да рапортува веднага: Винаги готов! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във