Банкеръ Daily

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски:

Подкрепяме отпускането на мерките, строгостта им у нас е под 40%

Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките, каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на здравното министерство и щаба. 

Според него у нас е "налучкан" правилно този рисков модел при налагането и разхлабването на мерките. 

"Сега, когато мерките са вече са със строгост под 40%, бих искал да припомня как се формираха - по скала, която определя индекса на опасност на социалните дейности от 1 до 9. 1 е да отвориш писмо от пощата, 9 - да отидеш на бар. Там влизат и религиозни събирания, концертни зали без определени места, после ресторанти. Ресторанти, които са с външни помещения, имат индекс на опасност 3", обясни началникът на щаба.

"Виждате, че почти няма футболист, който да не е преминал през коронавируса. Индексът по опасност от заразяване с инфекцията е от едно до девет. Не съм го измислил аз. Футболистите се намират между шесто и седмо място по този индекс. Футболните запалянковци пък са твърдо на осма позиция. Фитнесите са най-опасни", заяви Мутафчийски. И добави: "Ние никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички места с опасност може да бъдат спрени за посещаване. И понеже много често се споменава колко опасни били магазините - те са 4 индекс на зараза, но когато са по-малко хората, опасността спада".

Според началника на НОЩ има методи, които са елементарни, но ефикасни.

"Всеки да получи номерче и като свърши кошницата с номера, не може да влезе друг посетител в магазина, изключително ефикасно. Не съм го измислил аз - и в Гърция е така", каза ген. Мутафчийски.

"Намаляването на заболеваемостта стана доста по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има чудесен резултат в момента", допълни той.

Ако Европейската комисия одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози, съобщи председателят на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов. Той акцентира, че днес или утре се очаква ЕК да излезе с решение за оксфордската ваксина.

"До юни, при двете одобрени ваксини би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, 2 млн. да бъдат ваксинирани. Ако четвъртата ваксина получи разрешение – 2,4 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани, ако петата получи разрешение, вече над 2,5 млн. души ще могат да се ваксинират", изчисли Кирилов.

По думите му, с оглед на броя желаещи да се ваксинират във втора и трета фаза, съвсем реалистично е от края на февруари да започне и четвъртата фаза - част от масовата имунизация в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във