Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Подкрепяме до 2030 г. 60% от възрастните да се обучават ежегодно

„Държавите трябва да инвестират в дигиталните инструменти, в модернизация на учебния процес и в обучение на самите учители. Защото отмина времето, когато щом завършиш висше образование или защитиш специалност, с това да приключва обучението.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който взе участие онлайн в Срещата на върха по социални въпроси на ЕС в Порто. 

В тази връзка премиерът Борисов изтъкна, че България подкрепя начертаната в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права цел,

"Ние подкрепяме че до 2030 година 60% от населението в трябва да продължи да се обучава всяка година", посочи той.

Пред участниците във форума министър-председателят Борисов се обяви за повече инвестиции в сферата на дигиталните технологии. "Трябва да се постараем да бъдем максимално мултифункционални - програмите на политическите партии, на правителствата да стават такива, че да гарантират в следващите години да достигнем високо ниво на дигитализация", допълни премиерът.

Според Борисов инвестиции трябва да се правят и в дигитални инструменти за модернизация на учебния процес. "Държавите трябва да инвестират, особено в обучението в12 клас, както е в България, в дигиталните инструменти,  в модернизация на учебния процес, в обучение на самите учители!", изтъкна той.

Борисов посочи изключително важната роля на информационните технологии в съвременния живот и добави, че един от суперкомпютрите на Европа се намира в България, построен е и е готов за експлоатация.

В рамките на изказването си премиерът отбеляза, че българското правителство в последните години инвестира изключително много в образователните система и инфраструктура, постигна двойно увеличение на учителските възнаграждения и бе положена основата за успешно онлайн обучение във всички класове. „Така че съм оптимист, тъй като хората бързо разбраха, че трябва през целия си живот да се обучават, за да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда“, добави министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във