Банкеръ Daily

Общество и политика

Подкрепата за кабинет на ИТН – 50/50 с низходяща тенденция

Ако си послужим с популярния анекдот за песимиста и оптимиста, можем да кажем, че допреди броени дни чашата на подкрепата за правителство на „Има такъв народ“ бе наполовина пълна. Благодарение на самонадеяното, да не кажем арогантно поведение на новаците на политическата сцена и сбърканите им представи за принципност и антисистемност шансовете на такъв кабинет стремително намаляват.

Че ще има игра на нерви и тайничко извиване на ръце между „Има такъв народ“ и потенциалните му съюзници от „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП до последния възможен момент, е повече от ясно. Защо обаче се прави това?

Очевидно хората на Слави Трифонов възприемат политиката като някакво своеобразно продължение на шоуто, което са правили 20 години. Опитват се в движение да променят правилата и играта – нещо, с което другите политици не могат да се съгласят. Нека пак да повторим, че когато си спечелил изборите, но имаш само 65 депутати, не може да се държиш така, сякаш са 120 и ти трябва само още един.

По-опитните играчи приеха условията на новаците, че не искат коалиции, а ще предложат правителство на малцинството. Приеха и че министрите ще бъдат излъчени само от „Има такъв народ“. Дори бяха склонни да се съгласят подкрепата да бъде без споразумение, а въз основа на някакво общо съгласие около няколко приоритета.

Докато Слави, Тошко и компания не направиха голям гаф.

Раздразнени от декларация на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, в която той задава стандарт за бъдещите министри и като пример дава най-успешните от служебния кабинет, те ни в клин, ни в ръкав нападнаха финансовия Асен Василев с компромати от преди десет години, а по-късно и икономическия Кирил Петков. При това тази атака беше на фона на току-що излязло социологическо допитване, което показа, че служебният кабинет се одобрява от 60% от българите. На всичкото отгоре лично лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се нахвърли върху Христо Иванов и го обвини, че искал парче от баницата, която, видиш ли, си била само тяхна, тъй като са си я спечелили на изборите. Е, няма как да обиждаш този, от когото искаш подкрепа, пък после да се ядосваш, че не ти я дава.

Второто нещо, което не съобразиха хората на Трифонов беше, че същия ден, часове по-рано, Йордан Цонев от ДПС нападна Асен Василев със същата претоплена манджа. Дори да не е имало координирана атака между ДПС и ИТН, впечатлението, което остана, беше такова. Така

бе събудено подозрението на протестните партии.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ заговориха за „дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“, която се провиждала зад действията и проектокабинета на „Има такъв народ“. И те, и БСП започнаха да настояват за писмен документ, в който да бъдат ясно записани ангажиментите на бъдещото правителство. От партията на Слави Трифонов инатливо отговориха, че никакви коалиционни споразумения няма да подписват и няма да променят предложенията си.

Самият състав на проектокабинета на посочения за премиер Пламен Николов също не възбуди големи надежди. Точно обратното. Кандидатът на ИТН е напълно анонимен и няма страна в света, в която такъв тип човек да е станал министър-председател, категорични са анализатори. Според тях това е несериозно, вижда се по-скоро „желание да бъдем харесани", което не е поведение на лидер или политик, от каквито имаме нужда сега. Николов има излъчване на компромисна фигура, неспособна за тежки битки и дълбоки реформи.

Освен това

част от лицата, предложени в проектокабинета

на Николов, са същите, които фигурираха и в несъстоялия се кабинет на Николай Василев. Което подсказва, че едва ли ИТН имат потенциал да сменят всички предложения за министри. С други думи, скамейката им не е особено дълга.

"Винаги съм се съпротивлявал на мантрата как новите лица ще донесат спасението. Това най-добре се вписва в имиджа на ИТН. Това е един от най-старателно и най-дълго налаганите митове в българския преход - че всички стари са еднакво лоши и срещу тях трябва да се изправят чисти и непорочни лица. Нови лица не означава непременно нови за политиката, нови за обществото... Ако ще превръщаме политиката в риалити, трябва да сме подготвени да се изправим пред последиците", коментира политологът Христо Панчугов.

По цял свят министрите са политически лица. Но очевидно за ИТН те трябва да са експерти. Тяхното схващане е, че ще има политически щаб в парламента от близкия кръг на Слави Трифонов, който ще взема решенията и ще задава посоката, а министрите ще са изпълнители на неговата воля. А пък кой ще влияе на този „мозъчен тръст“, е съвсем отделен въпрос.

Прокрадна се и мнението, че „Има такъв народ“ умишлено предлага такъв премиер и министри, защото няма нужния капацитет и иска да избяга от отговорността да управлява държавата в трудни времена.

Така или иначе, след създалото се недоверие между „Има такъв народ“, от една страна и „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, от друга, подкрепата за редовен кабинет остана да виси само на

заплахата от нови парламентарни избори,

от които всички ще загубят. ИТН се опитват да обърнат в своя полза и тази тема, приписвайки на уж партньорите си вината, ако се стигне до този сценарий, само защото не се съгласяват с всички техни прищевки.

Партиите на протеста много добре знаят, че трети избори за няколко месеца ще сринат доверието на хората в тях и евентуалното връщане на Бойко Борисов и ГЕРБ на първото място едва ли ще е най-страшната последица. Затова Мая Манолова и Христо Иванов определят създалата се ситуация като „много сложна“. Ако подкрепят хората на Трифонов, си слагат главата в торбата и носят солидарна отговорност наравно с ИТН за действията и решенията на правителството, за което не са съвсем сигурни от какъв център ще се командва. Ако откажат подкрепа, друго правителство с третия мандат едва ли ще има и пак се отива на предсрочни избори. Но и в двата случая носят отговорност пред избирателите си.

Най-болезнен е обаче въпросът за БСП. Затова тя се показа и най-сговорчива и готова за отстъпки, но не до безкрай. И там има червени линии, които не може да бъдат прекрачени. При трети бърз вот БСП ще се свие още повече електорално и столът на лидера й Корнелия Нинова окончателно ще се разклати. Нинова има неистова необходимост да закрепи авторитета си, затова полага големи усилия да се стигне до сформирането на редовно правителство и ще преговаря за такова до дупка.

В крайна сметка повечето политически сили в 46-ото Народно събрание нямат интерес от нови избори. И кабинетът на ИТН може да се провре през парламента дори с цената на някои трикове, като неприсъствието в пленарната зала на отделни парламентарни групи или части от тях, за да се снижи кворумът. ГЕРБ твърдо заявиха, че няма да го направят, но при тях по принцип всяко решение е предпоследно. Положението, макар и сложно, трябва да се закрепи поне за няколко месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във