Банкеръ Daily

Общество и политика

Подкрепата на ДПС ще зависи от програмата и състава на кабинета

Пред президента заявихме нашите приоритети, защото държавата се намира в няколко кризи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента за формиране на правителство.

„В тази връзка в страната има нужда от стабилност. Българските граждани очакват от политиците решаване на техните проблеми, повишаване на стандарта на живот и спокойствие“, подчерта той.

„Има политическа криза, криза на демокрацията, криза на държавността. В момента според нас, за преодоляването на кризата в основата на всичко стои думата „диалог“, посочи Карадайъ.

На въпрос как ще гласува ДПС за правителството, лидерът на движението заяви: „Тепърва ще видим какво ще се предложи като програма, както и персоналния състав на правителството“.

Той каза също, че ДПС би подкрепило реформа в съдебната система.

„Не е лошо да се влиза в Народното събрание със зелен сертификат. Така ще дадем пример на гражданите и ще им покажем, че сме отговорни“, заяви още лидерът на ДПС.

В началото на срещата с президента Румен Радев Карадайъ заяви: "Политическата криза е факт и ние предупреждавахме за нея". Страната има нужда от редовен кабинет, изтъкна Карадайъ.

"Изборите, проведени на три пъти в страната, са в резултат на политическата криза на властта", заяви лидерът на ДПС.

„Както знаете, това е третата ни среща за годината в този формат. Както знаете, българските граждани гласуваха за промяна,” заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с ДПС.

"Изборите, проведени на три пъти в страната, са в резултат на политическата криза на властта", заяви от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Бяхме свидетели на това как през годините стигнахме до ситуацията, в която се намираме. Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и институциите. Това не е нова тема за нас. През годините неведнъж сме предупреждавали, че може да се стигне до подобна ситуация”, подчерта той.

И допълни: „През 2016 г. нашата национална конференция се проведе под мотото възстановяване на нормалността в политиката. След това в различни избори като мото ние имахме възстановяване на демокрацията, рестарт на държавността, възстановяване на държавността. Имали сме възможност много пъти да дефинираме какво разбираме ние под възстановяване на нормалността в политиката, под възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността”.

"Политическата криза е факт. Въпросът е как я преодоляваме, каза още Мустафа Карадайъ. Минаха трети избори с много големи надежди и очаквания от страна на избирателите. Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени – и ковид криза, и здравна, и социална, и икономическа, и финансова", заяви Карадайъ.

Това изисква отговорно управление, управление с визия, изисква отговорни политически субекти с бързи спешни действия с оглед преодоляване на кризите и с поглед в бъдещето, допълни лидерът на ДПС.

Лидерът на Движението посочи, че за ДПС е важно да се възстанови държавността. Карадайъ потвърди, че държавата има нужда от редовен кабинет с оглед на кризите, пред които страната ни е изправена.

„Те изискват отговорни политически субекти с бързи, спешни, действия за преодоляване на кризите и с поглед в бъдещето. Безспорно има теми, които ние трябва да ги ускорим. Може да се окаже, че сме на ръба фатално да закъснеем за Плана за възстановяване. Възможностите, които бихме имали при одобрен План и оперативни програми, могат да дадат тласък за развитието на икономиката на страната. Това ще подобри стандарта на живот на гражданите, а самите граждани от нас очакват сигурност", обобщи Карадайъ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във