Банкеръ Daily

Общество и политика

Подкрепа по телефона за ученици, стресирани заради Украйна

Безплатните телефонни линии за психологическа подкрепа на ученици, родители и учители, стресирани от пандемията от COVID-19, разширяват дейността си. Психолозите ще консултират освен за проблеми, свързани с коронавируса, и случаи на тревожност, провокирани от войната в Украйна и бежанската вълна.

От Министерството на образованието припомнят, че още от средата на декември 2021 г. са открили шест телефонни номера, на които отговарят екипи, разположени в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, София и Стара Загора.

БУРГАС – 0893 631 573

ВАРНА – 0877 566 696

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089

Линиите работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа. Препоръчително е да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. Така при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за подкрепа в общността.

На телефонните номера отговарят над 40 специалисти. Първоначално е било предвидено линиите да бъдат активни до края на извънредната епидемична обстановка, но поради военния конфликт в Европа те ще продължат да работят до края на учебната година.

Както и досега, Регионалните управления на образованието, които поддържат безплатните телефони, ще разчитат на тях да отговарят училищни психолози-доброволци.

При необходимост на позвъняванията могат да реагират и психолози от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към Министерството на образованието и науката.
От МОН отчитат, че в училищата в България работят 1394 психолози и 801 педагогически съветници. Всички те са висококвалифицирани и имат специфични познания и практически опит „на терен“ за справяне в критични ситуации. Те също могат да оказват психологическа подкрепа на ученици и учители, разтревожени от кризата в Украйна.

От МОН съобщават, че за деца и ученици от Украйна, които търсят закрила, е създадена възможност да бъдат приети в детски градини и училища. Механизмите за това са утвърдени още по време на бежанската криза във връзка с войната в Сирия.

За децата бежанци се предлага и допълнително обучение по български език, за да се впишат в новата среда. За най-малките в детските градини се предвиждат 60 занимания. За децата в началните класове са предвидени 90 учебни часа по български език. До 120 учебни часа по български език ще имат учениците в прогимназиалния етап и до 180 учебни часа - тези в първия гимназиален етап.

Обучението ще се провежда по учебна програма за изучаване на български език като чужд за хора, които търсят или са получили международна закрила или са мигранти в училищна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във