Банкеръ Daily

Общество и политика

Подкомисия ще следи за зелените политики и ще наблюдава КЕВР

 

Днешното пленарно заседание на 46-тия парламент започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на пожарите, разразили се в страната ни.

Депутатите решават имената и структурата на постоянните парламентарни комисии.

В началото на пленарното заседание народните представители избраха парламентарните комисии по икономика и дигитализация.

Беше прието и предложението на Мая Манолова за създаване на комисия за политики за българите в чужбина. Депутатите решиха, че НС може да определи места за народни представители в комисии, нечленуващи в парламентарни групи.

Мая Манолова предложи към комисията по енергетика и климат да се създават постоянно действащи подкомисии за зелени политики и климат и за наблюдение върху КЕВР. Според нея в тази подкомисия могат да се повдигат въпроси, важни за гражданите. Тя беше репликирана от народния представител Иван Хиновски от ИТН, че в някои сфери не може да има ограничаване на монополите, защото в тях монополите са естествени. Той предложи вместо „ограничаване“ да се запише „наблюдение“ на монополите.

Предложението на Манолова за създаване на подкомисията беше прието, а това на Хиновски не.

Депутатите решиха министърът на финансите и председателят на Сметната палата да присъстват регулярно в комисията за контрол на публичните средства. Главният прокурор ще бъде редовен участник в комисията по правни въпроси . На базата на това ще се изготвя доклад, който се представя на народните представители.

За днес е предвиден и първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт - в първия четвъртък на месеца, както е по новите правила за работата на парламента. 

Депутатите приеха текстове, свързани с конституирането на Народното събрание, избирането и промяната на ръководството на институцията, правомощията и задълженията на председателя и зам.-председателите на парламента. Гласувани бяха и разпоредби, уреждащи образуването и разпускането на парламентарните групи.

Дебати в пленарната зала предизвикаха предложенията за броя и предмета на дейност на постоянните парламентарни комисии.

Временната комисия за изработване на правилник предлага от неговия състав да бъдат избрани 21 постоянни комисии. Нова комисия ще бъде тази по дигитализацията, електронното управление и информационни технологии.

Депутатите ще решават дали да бъде създадена и временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона „Магнитски“. Тя е по предложение на „Демократична България“.

В блиц парламентарния контрол се предвижда да бъдат изслушани председателят и членовете на КЕВР, министърът на транспорта Георги Тодоров, министъра на енергетиката Андрей Живков относно законовото основание и мотивите за освобождаването на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

Очаква се в парламента да бъде изслушан и изпълнителния директор на Агенцията по горите Александър Дунчев за управлението на ловните стопанства, ловните бази и концесиите на територията на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във