Банкеръ Weekly

Общество и политика

Подялбата на десните джуджета

Странни процеси на привличане на съюзници текат в дясното пространство. То първо се раздели на три, а сега всеки от проектите се надпреварва с останалите да привлича на своя страна малки стружки, отлюспили се по различно време от могъщия някога СДС или родили се от мегаломанската амбиция на някой егоцентрик.

Всъщност, десните партии са тръгнали по пътя, от който БСП се върна. Преди две седмици тя най-сетне се отърва от ненужния баласт от малки, определящите се като леви, формации, чиито лидери заемаха места в депутатските листи и участваха в подялбата на държавната субсидия. Но не носеха принадена стойност на Столетницата под формата на електорални гласове. А някои от тях дори играеха за себе си на местни избори, коалирайки се локално според интереса и срещу БСП.

Преди броени дни "Нова Република" на Радан Кънев гръмко оповести, че сдружение "Обединени реформатори" се присъединява към проекта. До този момент никой не беше и чувал за такава формация, нито за водача й Христо Анастасов. Разбра се, че сдружение "Обединени реформатори" е било  създадено през 2014 г. от "симпатизанти на демократичната общност, работещи за утвърждаване на индивидуалното членство в бившия Реформаторски блок, без да се асоциират с конкретна партия". С други думи - пак нещо неясно, което е ни риба, ни рак, с тесен кръг симпатизанти. Много е съмнителна практическата полза за "Нова Република" от присъединяването на поредното кухо джудже. След като вече си има две - "Съюз за Пловдив" на обиколилата няколко партии Дани Каназирева и Българска демократична общност на Господин Тонев, който получи 0.18% на президентските избори миналата есен.

Бившите колеги на Радан Кънев от Реформаторския блок не остават по-назад. След като запълниха опразненото от ДСБ място с "Българска нова демокрация" на Борислав Великов, после подписаха споразумение и с "Български демократичен форум". Тази формация замести междувременно отделилата се от Блока Народна партия "Свобода и достойнство" с лидер Орхан Исмаилов. На предсрочните избори през 2013 г., когато междуличностни конфликти разрушиха Синята коалиция, БДФ беше партньор на ДСБ. Двете заедно получиха 2.92 на сто от гласовете на избирателите. Така че формацията на Жаклин Толева едва ли ще допринесе особено за електоралния потенциал на Реформаторския блок.

Лидерите на Блока обаче са си поставили за цел да присъединят още десни джуджета. Очевидно играта в дясното пространство "Кой е по-по-най" продължава с пълна сила, след като бившите партньори са си обявили негласно съревнование по примамване на съюзници. Тези дни Даниел Вълчев, секретар на Политическия съвет на Реформаторския блок и член на ДБГ, оповести, че се очаква още три формации да се присъединят към коалицията. Освен това вече били финализирани разговорите с "Глас народен" на хиподила Светльо Витков и подписването на споразумението трябвало да стане всеки момент. Отделен въпрос е каква точно е ориентацията на партията на Витков, тъй като в Столичния общински съвет двамата й съветници са в обща група с тези на "Движение 21" (което е в предизборна коалиция с лявата АБВ) и ПП "Зелените".

Като прибавим и третия проект, който се роди в дясното пространство, "Да, България" на експравосъдния министър Христо Иванов, който влезе в принудителна коалиция със "Зелените" и ДЕОС, можем с почти стопроцентова сигурност да предположим, че ще се повтори ситуацията от 2013-а. Тогава няколкото десни формации се явиха поотделно на парламентарните избори и вкупом останаха извън парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във