Банкеръ Daily

Общество и политика

Подготвят закон за санкциите "Магнитски"

Създадена е междуведомствена работна група, чиято цел е да подготви законопроект, уреждащ последиците от закона "Магнитски". Законопроектът ще бъде представен на следващия парламент. "Основната философия на уредбата, която решихме да приемем, е да не се прилагат директно последиците на закона "Магнитски" или сходни актове, а българската държава да създаде Консултативен орган, който да подпомогне Министерския съвет сам да определи списъка на лицата, които застрашават националната сигурност в икономически и финансов аспект", уточни зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев на заседание на временната парламентарна комисия, създадена заради наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Сред предложенията има механизми за съдебна защита – да бъдат разглеждани жалби към лицата. Предложени са и определения за свързани лица. На ниво ЕС няма приета уредба, поясни Демерджиев.

Временната парламентарна комисия "Магнитски" ще иска информация от службите има ли депутати, финансирани от лицата и фирмите, попаднали в обсега на санкциите по глобалния закон. Част от депутатите изразиха мнение, че няма смисъл от искането, защото такава комисия няма да има след два дни заради разпускането на Народното събрание.

Беше решено, че ако информацията бъде получена от службите, тя ще бъде запазена в архивите на комисията и ще бъде разгледана от следващия парламент. Предложението да се изиска тази информация е било направено от Иво Атанасов от "Има такъв народ" и внесено заради твърдения в публичното пространство, че протестиращи са били финансирани от санкционираните.

Заместник-вътрешният министър Енчо Мирчев информира за всички сигнали в последните повече от 10 години срещу санкционираните. В прокуратурата са образувани преписки след изнесената информация от американските власти. Снети са обяснения от Пеевски и Желязков.

Специализираната прокуратура започна разследване срещу Божков, за да се установи дали е финансирал протестите през лятото на 2021 година. Според изнесената информация проверките срещу него са много, срещу Делян Пеевски в периода 2001- 2021 година има 14 проверки, а 13 са прекратени. За Илко Желязков има една отворена проверка.

На заседанието на временната комисия не присъства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но имаше представители на Министерството на правосъдието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във