Банкеръ Daily

Общество и политика

Подготвят срещата в Скопие Петков - Ковачевски

Външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева е била на посещение в Скопие на 2 януари, потвърдиха за "По света и у нас" от Министерския съвет.

Чернева е била там по заповед на Петков. Целта - подготовка на предстоящата през този месец среща- посещение на Кирил Петков в Скопие, се посочва в отговора до БНТ.

Кирил Петков обяви, че след като новият кабинет в Скопие положи клетва ще се срещне с новия министър-председател в югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, който наследи Зоран Заев.

Междувременно организации на българите от Република Северна Македония са изпратили писмо до всички български институции, които имат отношение по преговорите със Скопие.

На посещение при президента по-рано тази година организациите подкрепиха българския отказ да каже "да" за начало на преговори на РСМ с Европейския съюз и настояха за съдействие от президента и страната за зачитането на техните права в Република Северна Македония, спиране на процеса на дебългаризация, езика на омразата, историческата фалшификация.

На 10 януари президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност по темата, за да бъде обсъдена рамката на отношения със Скопие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във