Банкеръ Daily

Общество и политика

Подготвят нова информационна кампания за COVID ваксинацията

Социологическо проучване, предоставено ни от офиса на Световната здравна организация в България показва, че с доверието на хората се ползват най-вече личните лекари и фармацевтите. Затова разчитам на вас заедно да проведем професионална комуникационна кампания, базирана на изграждането на доверие, а не на всяването на страх. Нека обединим и насочим усилията си към онази част от гражданите, които все още се колебаят за ваксинацията срещу коронавируса. Нека им осигурим научнообоснована информация, за да направят своя осъзнат избор. Така здравният министър Асена Сербезова се обърна към съсловните организации на лекарите и фармацевтите у нас.

"Важно е да работим не само за повишаване нивото на ваксинация в страната, а и за запазване на въведените противоепидемични мерки такива, каквито са в момента. За да не се стига до локдаун, било то и частичен, трябва да продължим с разясняването важността на нефармацевтичните мерки като носене на маска и спазване на дистанция. Те имат съществен принос за ограничаване разпространението на вируса", каза още министърът. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че единственият начин да намалим броя на смъртните случаи в страната е като се ваксинираме: "Важно е да гледаме напред и, дори със закъснение, да осигурим отговор на всеки въпрос, зададен от гражданите. Информацията е налична и в момента – и на сайта на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче трябва да бъде систематизирана, актуализирана и надградена."

Според проф. Радка Аргирова фокусът на усилията трябва да бъдат хората, които се колебаят: "В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови заболявания. Необходимо е те да разберат, че ваксините срещу COVID-19 са особено важни именно за тях. Освен това час по-скоро трябва да се премине към активна ваксинация с трета доза за хората над 60-годишна възраст."

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов заяви, че фокусът трябва да бъде поставен върху отделния човек и неговите притеснения за ваксинацията, като за целта, по настояване на здравното министерство, ще бъдат създадени информационни материали.

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изрази мнение, че по-подробно трябва да бъдат разяснени т.нар. постковид синдром, както и разликата между имунитета, придобит след ваксинация и този след боледуване, защото след преболедуване има имунитет, но има и увредено общо здраве и постковид усложнения.

По покана на министър Сербезова и началника на политическия кабинет на министъра доц. Пандев в срещата участие взеха доц. Ангел Кунчев, председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, зам.-председателят доц. д-р Христо Шивачев, изпълняващият длъжността председател на Българския фармацевтичен съюз маг.-фарм. Велина Григорова и главният секретар на организацията маг.-фарм. Димитър Маринов, проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология, проф. Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант на Столична община по ваксинационния процес, маг.-фарм. Богдан Кирилов - изпълнителен директор на ИАЛ, проф. Илко Гетов, който е българският представител в Европейската агенция по лекарствата, общопрактикуващите лекари д-р Гергана Николова и д-р Николай Брънзалов и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във