Банкеръ Daily

Осман Октай

Подготвя се преструктуриране на политико-олигархичния модел на управлание

"За първи път сме свидетели на сблъсък в кухнята на т.нар. криминален преход. В политико-олигархичния модел се случва вътрешен сблъсък и за първи път започват да излизат автентични "кирливи ризи" за тези взаимоотношения, за които се говореше в цялото общество, но нямаше свидетелски доказателства как се извършват тези корупционни мероприятия." Това заяви политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай по повод публикациите във Фейсбук на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които хазартният бос твърди, че е плащал "такса помагане" на управляващите в размер на 20% от печалбата от бизнеса му.

Анализаторът конструира тезата, че за първи път някой е "сбъркал" в този сблъсък и за първи път някой от участниците в този криминален и лобистки процес прави разкрития.

"През целия криминален преход имаше основно две групировки - ВИС и СИК. Периодично имаше сблъсъци и някой надделяваше, дори имаше трупове по софийските улици. Сега, след контролирането на прокуратурата чрез ВСС и на КПКОНПИ, на медии, всичко това предполага преструктуриране на политико-олигархичния модел, който се подготвя да детронира днешните управляващи, изкарвайки в сблъсъка такива скандални взаимоотношения, като тези с Божков", подчерта Октай пред БНР.

По думите му, Васил Божков не е случаен човек и е "много голяма лъжица за ситуацията". Той е бил обслужван от целия политико-олигархичен и административен елит през годините, затова в момента много хора мълчат и избягват сблъсъка между бизнесмена и "кликата около премиера Бойко Борисов".  Няма незасегнати политически пространства от порочния модел на управление. 

Бившият зам.-председател на ДПС посочи, че преструктурирането на властта вече е възможно, защото тези, които са го подготвяли, вече имат достатъчно ресурс, след предсрочното влизане на Сотир Цацаров в антикорупционната комисия и на Иван Гешев - в прокуратурата. С действията си прокуратурата също участвала в това политико-олигархично преструктуриране.

"Неслучайно атаката е насочена срещу най-слабото звено около Бойко Борисов, което е финансовият министър Владислав Горанов. Министърът е портфейлът на премиера", смята Октай.

Той изтъкна, че Божков вече е успял да разклати властта, а държавата не е тръгнала срещу бизнесмена, защото той е "стъпил накриво", а защото бизнесът му се е разраснал много и носи милиарди приходи, затова "други акули искат да се доберат до него".

Свършило е времето, когато хазартният бос е можел да се договаря. След всички разкрити от него договорки, той поименно вече показва схемата за плащанията към властта, констатира Октай и прогнозира, че следващата стъпка на бизнесмена ще са конкретни данни - звукозаписи или видеокадри. 

За да се измъкне от тази ситуация, Борисов ще тръгне на предсрочни избори, за да спасява каквото може, категоричен е бившият зам.-председател на ДПС. 

Той е на мнение, че кризата, причинена от COVID-19, няма да осигури пореден мандат на премиера, тъй като управлението не е застанало с подходящи социални мерки нито зад гражданите, нито зад бизнеса.

Анализаторът предрече, че евентуалното завръщане на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов на политическата сцена е обречено на неуспех. Но самият факт, че Цветанов е излязъл с изказвания против управляващата партия, означавали, че той има "гръб" от тези, които възнамеряват да детронират правителството на Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във