Банкеръ Daily

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев:

Подцениха опита ми да покажа проблема на границата

Неслучайно отидох в първите дни на управлението си като вътрешен министър на границата. Някои хора погрешно разчетоха този знак. Отидох, за да покажа проблема. Но този мой опит беше малко подценен. Като цяло нашите сили ме заблудиха, че въпреки че ситуацията е много трудна, те я държат под контрол и овладяват.

Това обяви в ефира на bTV вътрешният министър Иван Демерджиев във връзка със сложната ситуацията на границата.

Проблема с липсата на хора и на оборудване за справяне с вълната мигранти, вътрешният министър коментира така: „За краткия период, в който оперира служебният кабинет, направихме няколко неща. Първо - отпуснахме милион и половина, за да се ремонтира съоръжението на границата. На второ място прегледахме много бързо наличната техника."

"Част от тази техника не работеше, а по мнение на екипа в Министерството, тя не е и достатъчна", уточни министърът. Той обяви, че се работи върху проблема с живата сила, но ще е необходимо технологично време, за да се пренесе тежестта върху техниката и така да се облекчат хилядите служители, които се борят с натиска на границата.

Демерджиев заяви, че армията се е включила много активно в борбата с мигрантите - на място са изпратени още сто човека. Предоставени са и техника и дрон.

„При всички случаи това ще подобри ситуацията, защото ще ни даде възможност да посрещнем групите, които преминават по един нов начин. Събират се големи на брой групи, наистина стотици, понякога дори и хиляда човека на турска територия, като те атакуват границата последователно. Минава малка група, нашите граничари реагират, минава следващата група, до момента, в който ресурсът се изчерпи и някои от групите успеят да преминат, без да бъдат хванати на място - на браздата.“

Демерджиев заяви, че ни очакват драматични месеци, заради засилването на натиска от бежанци през септември и октомври. Той добави и че търсят помощ за справяне с проблема, като поддържат връзка с европейските институции.

„Ние не допускаме особено много хора да преминат. Връщаме по около 1000 човека всеки ден на границата, а по-рано тези опити бяха около триста" - обърна внимание вътрешният министър. Той добави и че ще се проведе обучение на полицаите как да не загубват живота си при подобни инциденти.

Вътрешният министър обяви, че в трафика на мигранти участват полицаи на средно ниво. Сред каналджиите има сирийци, афганистанци, украинци и граждани на Северна Македония. Понякога се включват и хора, които имат значителни финансови възможности - факт, който Демерджиев призна, че не може да разбере. Той обяви, че цената на мигрант е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за преминаване - той лично, с очите си, видял как тя може да бъде прескочена с една стълба.

Демерджиев разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция. Съответният мигрант трябва да стигне до определена точка и там да се документира. И тогава парите от Турция пристигат при каналджията в България по доста различни и екзотични начини, които не могат лесно да бъдат проследени. Например, носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща чрез „Изипей“ на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни. За главите на някои от тези групи е имало данни и преди“ - обяви Демерджиев.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във