Банкеръ Daily

Общество и политика

Под 100 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през последните 24 часа са 95, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са били установени при направени 12 171 теста, което означава, че положителните проби са под 0,8 процента от общия брой.

Броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 420 749, от които 10 757 са активни. От тях 1954 са хоспитализирани, а 227 са в интензивно отделение.

Жертвите на коронавируса достигнаха 17 957, от които 25 за последното денонощие. През изминалите 24 часа са излекувани 1064 души, с които оздравелите от началото на пандемията стават 392 035.

В сряда в България са поставени 17 626 дози от ваксините срещу COVID-19, а от началото на ваксинационната кампания - 1 619 744.

Така нареченият от СЗО "Делта" вариант на COVID-19 (познат и като "индийски" - бел. ред.) е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията. Това каза пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България. Според него темпът на ваксинация у нас е притеснителен. "В момента в България е имунизирано едва 10% от населението, а за колективен имунитет може да се говори при 69%", напомни той.

"Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне. Ако помните миналата година също заболеваемостта и смъртността от коронавирус намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха, но това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която не се стовари", предупреди доцентът. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във