Банкеръ Daily

Общество и политика

Под 10 нови случая на коронавирусна инфекция

доц. Димо Димов

При направени 443 проби са регистрирани само шест нови случая на коронавирусна инфекция, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на редовния брифинг в Министерския съвет. С тях общият брой на констатираните случаи с Covid-19 у нас става 2433 души.

Новоконстатираната коронавирусна инфекция е при трима души от София и по един новорегистриран в Благоевград (17-годишен младеж), в Пловдив и в Пазарджик.

Четирима от новозаразените са настанени в болница. С тях общият брой на лекуваните в момента в болнични заведения става 235 души, като от тях 20 пациенти са в интензивни отделения.

Излекуваните за последното денонощие са 22-ма души, с тях общият брой на преборилите коронавирусната инфекция става 862-ма души или 35% от заразените.

За последните 24 часа няма смъртен случай, а по принцип средната възраст на починалите е 67.2 години.

Доц. Димо Димов обяви, че за първи от началото на проследяване на епидемиологичната обстановка на седмична база броят на излекуваните надвишава броя на новоконстатираните пациенти.

При анализ на разпределението на лабораторно потвърдените случаи по възрастови групи се отчита, че най-засегнатите са между 50 години и 59 години (21%), следвани от група на 60-69-годишните (19%) и 40-49-годишните (17%)

При една условна граница – 60-годишна възраст, се вижда, че до нея броят на констатираните случаи са 66%, а над 60-годишната възраст – 34% от случаите, обяви доц. Димов. Той коментира, че по данни на Националния статистически институт за общата смъртност в страната от 9 март до 26 април тя е съизмерима с тази през същия период на миналата година, като дори има 3% понижаване.

„Въпреки тези оптимистични данни, това все още не е устойчива тенденция. Трябва да продължим спазването на физическа дистанция, лична хигиена и извършването на дезинфекциозни мероприятия” – обърна внимание секретарят на Националния оперативен щаб.

Той даде данни и за разпространението на Covid-19 в международен план. Броят на заразените в света е 5 500 000 души, само за последните 24 часа са констатирани нови 96 505 случая. Общо жертвите са 346 719 души, като за денонощието смъртните случаи са 2826 души. Новооткритите случаи в Съединените щати  са 19 000 души,  в Бразилия – 16 000 души. За последните 24 часа починалите в САЩ са 617 души, а в Бразилия – 703-ма души. Сред останалите държави няма страна, където смъртните случаи за денонощието да са над 160 души.

На Балканския полуостров за денонощието Турция е регистрирала 1141 новозаразени, като смъртните случаи са 31 души. Всички останали балкански държави имат под 10-смъртни случая за  денонощието, а пет държави, също като България, за денонощието нямат нито един починал от коронавирусна инфекция.

Доц. Димо Димов представи данни по показателя смъртност на 1 млн. от население. Водеща към момента е Белгия с 808 случая на 1 милион от население. Следват Испания, Великобритания, Италия, Франция, Швеция – с 392 случая на 1 милион от население, Холандия, Съединените американски щати, които отчитат 296 случая на 1 млн. от население, като основният дял за тази висока смъртност „се дължи” на щата Ню Йорк. Там се отчита смъртност около 1400 души на 1 млн. от население. „Това ясно демонстрира, че в гъсто населените зони на планетата, там, където не е ефективна докрай физическата дистанция, се наблюдава повишена смъртност, отнесена към 1 млн. от населението”, коментира доц. Димов.

В Германия смъртността към 1 млн. от населението е 99.6, във Финландия – 55, в Република Северна Македония – 54, в Турция – 52, в Унгария – 49, в България към датата 24 май смъртността на 1 млн. от население е 18.5, като страните, с които можем да се сравняваме, са Гърция – с 15.9 и Албания – с 10.89 случая на 1 млн. от население.

Накрая доц. Димов използва празничния ден (неработния понеделник - 25 май, даден, за отбелязване на 24 май), за да припомни, че „България неведнъж се е справяла със сериозни предизвикателства като държава с необходимите механизми и ресурси, и като народ със своята мъдрост и воля. До момента ние показваме, че можем да се справим с непредвидими и сериозни трудности и в тези дни на най-българския празник, когато отчитаме своя принос към световната история, можем да кажем, че преодоляването на трудни периоди като този са необходими за нашето национално самочувствие. Да вдъхнат вяра и надежда в светлите бъднини”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във