Банкеръ Daily

Общество и политика

Почти всички българи във Великобритания са кандидатствали за статут на уседналост

За периода 27 ноември 2018 г. - 31 декември 2019 г. посолството на България в Лондон е провело 41 информационни събития в различни градове на Великобритания с цел запознаване на българската общност с британската схема за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази кампания по данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост. Това са над 90% от българите, живеещи там.

Правителството прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз. В доклада се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението. 

В рамките на тези мерки Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на гражданите на Алианса и членовете на техните семейства, с който да бъдат изпълнени задълженията в частта "Права на гражданите" на споразумението. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи.

Промените в тези закони ще позволят на британските граждани, които пребивават в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 1 година след края на преходния период. След това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи. Законопроектът предстои да бъде разгледан в парламента на второ четене през февруари, а според плана, крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март.

Към Държавната агенция за закрила на детето е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания. В работната група са включени и представители на външното министерство, Министерството на правосъдието, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане.

Във връзка с последиците за българското законодателство от оттеглянето на Великобритания от Общността на 28 и 30 октомври 2019 г. се проведе семинар за служителите на сектори и групи "Миграция" в областните дирекции на МВР. До средата на 2020 г. са планирани и обучения за прилагане на споразумението за оттегляне за служителите на социалното министерство и Министерството на културата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във