Банкеръ Daily

АФИС

Почти половината българи нямат възможност да почиват това лято

Оказва се, че 46% от българите няма да имат възможност да почиват това лято. Всеки четвърти българин, малко над 24%, планира да почива през това лято. 12% са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли. Това показват данните от национално представително проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 20-25 юли 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Българинът няма големи възможности за продължителни почивки. 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.

Нашето Черноморие все още е фаворит при избор на локацията. На него ще почиват 60% от имащите възможност. Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи, възнамеряващи да ползват ваканция. Едва 15% предпочитат планината пред морето.  6% пък имат намерение да направят екскурзия в родината, а само 3% декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.

Не са малко и онези, които все още се колебаят и не са взели решение дали и къде да почиват. Това са близо 14% от запитаните. Допитването регистрира и един нисък дял на българи - малко над 3%, които вече са използвали една своя ваканция през лятото и освен това имат намерение да почиват още веднъж преди края на сезона.

Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо образование и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Софиянци са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август. Хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение.

Парите играят голяма роля не само при по-възрастните българи. Тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във