Банкеръ Daily

Общество и политика

Почти милион българи не могат да си позволят лятна почивка

Близо един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Данните са на Европейската конфедерация на профсъюзите. Според тях общо 28 процента от населението в Европейския съюз е в положението на нашите съграждани. Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността. На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Темата коментираха пред Нова телевизия икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова и финансистът Любомир Дацов.

"Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени конкретни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата", каза Ваня Григорова. "Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лева", добави тя.

"Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо работещи, неработещи и пенсионери са България, Румъния, Испания и Италия, Португалия. От другата страна, с най-малко бедни, са Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция", посочи Любомир Дацов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във