Банкеръ Daily

Общество и политика

Починалият китаец в Банско не е бил болен от коронавирус

Отрицателни са резултатите за коронавирус на починалия вчера в Банско британски гражданин от китайски произход, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Увредени сърце и бял дроб са причината за смъртта на 56-годишния турист. Това беше заключението на съдебния лекар, извършил аутопсия на тялото вчера. Заради предприетите в България извънредни мерки с оглед неразпространението на коронавируса бяха взети проби и за вирусологично изследване.

"Той има прекаран инфаркт в миналото. Пристигнал е в Банско на почивка. Час преди да почине той е бил в спортния център в хотела, и то повече от 2-3 часа. Като по-голямата част от времето е бил в сауната, а вие знаете, че за хора, които имат сърдечни заболявания, такива натоварвания са много опасни", обясни Ананиев.

Здравният министър коментира и мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата:

"Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения".

Кирил Ананиев е във Варна, за да открие нова модерна гама камера в Клиниката по нуклеарна медицина. Апаратурата струва 1,5 милиона лева и позволява точна диагностика на щитовидна жлеза, сърце, бъбрек, както и да бъдат точно определени причините за различните видове деменции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във