Банкеръ Daily

Общество и политика

Почина Стефан Данаилов

На 76-годишна възраст почина легендата на българските кино и театър Стефан Данаилов, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов". Актьорът беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато беше приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове.

От лечебното заведение съобщиха, че актьорът е издъхнал към 00.15 ч. в нощта срещу сряда.

На 9 октомври той вече беше постъпил за лечение във военна болница след усложнения от вирус. Впоследствие той разви дихателна недостатъчност, беше интубиран и се наложи да бъде поставен в медикаментозна кома и да се изтегли водата, събрана в дробовете му.

Сред най-престижните награди, които е получавал, са Награда за заслужил артист, награда "Квиети", Най-популярен актьор в Чехословакия, "Аскеер" за поддържаща мъжка роля в "Лоренцачо", Орден "Стара Планина" за принос в българската култура, наградата "Паисий Хилендарски" на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура, награда "Икар 2005" на Съюза на артистите в България за цялостен принос в сценичните изкуства, "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, Орден "Златен век" с огърлие от Министерството на културата за цялостен принос в областта на културата.

В периода 2005 – 2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ актьорът е министър на културата. На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП. 

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба... Българският театър, кино, култура вече не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!", написаха в официалната си страница във Фейсбук от Народния театър "Иван Вазов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във