Банкеръ Daily

Няколко часа преди синът му Велислав Минеков да положи клетва като служебен министър

Почина скулпторът Величко Минеков

На 93 години е починал скулпторът Величко Минеков. Това съобщи във Фейсбук неговият син Велислав Минеков, който загуби баща си няколко часа преди да положи клетва като служебен министър на културата за втори път.

Величко Минеков бе известен с монументалната си пластика. Сред най-известните му творби са лъвовете пред Съдебната палата, паметникът на Съединението в Пловдив, мемориалния комплекс "Априлци" в Панагюрище, премахнатият паметник на Тодор Живков в Правец и много други. 

Роден е на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. Учи в ВИИИ "Николай Павлович" в София (сега Национална художествена академия) при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков, а се дипломира в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев. През 1958 г. участва на Първото световно младежко биенале в Париж, през 1968 г. на Венецианското биенале.

Става член на БКП през 1959 г. От 1964 г. е преподавател по скулптура в Художествената академия, последователно защитава званията доцент, професор, а през 1976 г. е избран за ректор на Академията, като остава на този пост до 1983 г. По-късно преподава във Великотърновския университет. Сред учениците му са скулптори като Александър Хайтов, Димитър Борисов, Димитър Найденов, Живко Дончев, Иван Русев, Рая Георгиева, Светлин Николов, Спас Киричев, Христо Харалампиев. Също от 1976 г. е зам.-председател на СБХ.

Бил е депутат в Осмото и Деветото Народно събрание в периода 1982-1990 година. Скулпторът е част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като "ловната дружинка" и действащо като неформален съветнически щаб на главсека на БКП.

Опелото на Величко Минеков ще бъде на 5 август, петък, в столичния храм "Свети Седмочисленици" от 12:00 часа, уточни синът му. Погребението ще е в 14:30 часа на на Централни гробища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във