Банкеръ Daily

Общество и политика

Почина режисьорът на филма „Пощальонът винаги звъни два пъти“ Боб Рафелсън

Боб Рафелсън

Американският режисьор, сценарист и продуцент Боб Рейфелсон почина в САЩ на 89 години. За това съобщи The Guardian.

Смъртта е настъпила по естествени причини. Както разказва съпругата на режисьора Габриел. Рафелсън е починал в дома си в Аспен (щат Колорадо).

Боб Рафелсън е заснел филма „Пет леки пиеси“ (1970 г.), който има две номинации за награди "Оскар" през 1971 г. в категориите за най-добър филм и за най-добър сценарий. В главната роля е Джак Никълсън. 

Един от първите проекти на Боб Рафелсън е телевизионният сериал за рок групата The Monkees, за който режисьорът специално е основал едноименната груп, в която участват актьорите от филма. Ситкомът е получил награда „Еми“ за комедиен сериал през 1967 година. След спирането на телевизионното шоу през следващата година The Monkees продължали да записват музика до 1970 година. След това групата се разпаднала, но тя е успяла да стане една от най-продаваемите на всички времена.

Той е смятан за един от основателите на движението през 70-те години на миналия век в киното „Ню Холивуд“. Сред най-известните му филми са „Кралят на Марвин Гардънс“ (1972 г.) и „Пощальонът винаги звъни два пъти“ (1981 г.).

Първата му съпруга е продуцентът Тоби Кар Рафелсън. Неговият най-голям син е автор на песни Питър Рафелсън, който е съавтор на хит песента „Отвори сърцето си“ (Open Your Heart) за Мадона.

Рафелсън също така е продуцент на холивудските класики "Последната прожекция" на режисьора Питър Богданович и "Волният ездач" на Денис Хопър. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във