Банкеръ Daily

Общество и политика

Почина полският композитор Кшищоф Пендерецки

Кшищоф Пендерецки

След дълго боледуване, на 86-годишна възраст почина най-значимият съвременен полски композитор Кшищоф Пендерецки, съобщи агенция PAP.

„Загубихме световен авторитет в сферата на класическата музика”, отбелязват от Министерството на културата на Полша.

Пендерецки е известен с музиката, която пише за филмите „Екзорсистът“ (1973) на Уилям Фридкин, „Сиянието“ (1980) на Стенли Кубрик, „Диво сърце“ (1990) на Дейвид Линч.

Роден е на 23 ноември 1933 г. в Дембица. Завършва Висшето държавно музикално училище в Краков през 1958 година. На 26 години постига първия си успех – и трите му композиции, които представя анонимно на Втория конкурс за млади полски композитори, са наградени.
През 1960 г. композира творбата 8'37'', посветена по-късно на жертвите от Хирошима и спечелила наградата на Международната трибуна на композиторите на ЮНЕСКО.

Шест години по-късно – през 1966 г. - композира „Страстите на Свети Лука” по поръчка на Кьолнското радио, за да бъдат изпълнени на 700-годишнина от построяването на катедралата в Мюнстер. Това дава повод на музикалните критици да го сравняват със Стравински.

Пише четири опери – „Дяволите от Луден”, „Изгубеният рай”, „Черната маска”, „Крал Убу”, осем симфонии, над 100 инструментални творби, включително 20 камерни произведения и хорови песни по религиозни текстове. Известни негови вокално-инструментални композиции са „Утреня”, „Диес ире“ – в памет на жертвите от Освиенцим, „Полски реквием“. Последното произведение се приема като политически манифест, тъй като една от частите му е посветена на борбата на варшавяни срещу нацистката окупация през Втората световна война, а друга - на жертвите от Катин, за които по онова време не се говори.    

Като утвърден композитор на полския музикален авангард, Пендерецки комбинира класическите си композиции с човешки гласове и необичайни звукови ефекти като аларми и тракане на машинописни машини.

За творбите си печели награда „Еми” през 1995 г., както и пет награди „Грами”, като най-скорошната от тях получава през 2016 г. - за най-добро хорово произведение. Освен това е носител на две национални италиански награди и испанската „Принсипе де Астуриас“ от 2001 година.

През 2006 г. гостува на фестивала Мартенски музикални дни в Русе.

Софийската публика го очакваше на 11 юни 2020 г. да дирижира прочутата си Симфония №7 „Седемте порти на Ерусалим”, която пише по поръчка за честването на 3000 години от създаването на града. 

Любопитна подробност е, че дирижира с лявата ръка, понеже е левак.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във