Банкеръ Daily

Общество и политика

Почина художничката Дора Бонева

Дора Бонева със съпруга си - поетът Любомир Левчев.

На 85-годишна възраст ни напусна художничката Дора Бонева. Преди по-малко от месец в галерия "Райко Алексиев" дъщеря й - художничката Марта Бонева откри нейна ретроспективна изложба. Самата Дора Бонева не присъстваше на вернисажа поради здравословни проблеми.

Родената през 1936 г. в Габрово Дора Бонева завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. В един курс е със Светлин Русев, Кристо, Генко Генков. Участва във всички национални експозиции и редица представяния в чужбина - в Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ, като има над 35 самостоятелни изложби. Носителка е на множество награди от Съюза на българските художници, Софийската община, от културния институт „Солензара“ в Париж. Получава и сребърния медал от френската Академия за изящни изкуства. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж. През 1989 г., 1990 г., 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-1995 г. от “Графис Арт Център” в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.

Нейни картини са изложени в сградата на ЮНЕСКО в Париж и са притежание на много галерии и частни колекционери в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и Съединените щати.

Дора Бонева бе съпруга на поета Любомир Левчев, с когото имат две деца - художничката Марта Бонева и поетът Владимир Левчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във