Банкеръ Daily

Общество и политика

Почетохме загиналите в Първата световна война

Паметта на загиналите в Първата световна война български офицери и войници беше почетена с официална церемония пред Паметника на Незнайния войн в София. 

В началото на церемонията президентът Росен Плевнелиев прие почетния караул. "Днес честваме силата на непобедимия български дух", посочи в словото си председателят на парламента Цецка Цачева.

"За първи път България има ден на светлата памет, в който се прекланя пред подвига на българските войници в Първата световна война", каза председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса генерал-лейтенант Стоян Топалов.

Преди 95 години, на 27 ноември 1919 г., в парижкото предградие Ньой-сюр-Сен, е подписан мирният договор между България и победителите от Първата световна война, групирани в т. нар. Антанта, известен в българската история като Ньойски договор.

Договорът, наложен от победителите, е изключително несправедлив. По силата на разпоредбите му България губи 11 000 кв. км от довоенната си територия. Районите на Западните покрайнини - около Цариброд, Босилеград и Струмица, както и няколко села в Кулско са дадени на новосъздаденото Сърбо-хърватско-словенско кралство. Територията по беломорието между реките Места и Марица е поставена под управлението на Антантата, а после - предадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа. На България са наложени и изключително тежки репарации, които трябва да компенсират загубите на противниците от българското участие във войната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във