Банкеръ Daily

Общество и политика

Почетните консули ще помагат на Павлова за председателството

Меморандум за сътрудничество сключиха Министерството за Българското председателство на ЕС 2018 и Асоциацията на почетните консули в България в Министерския съвет днес. Документът подписаха министър Лиляна Павлова и Борислав Боянов, председател на Асоциацията и почетен консул на Малта.

„Работата ни в подкрепа на България по време на европредседателството е огромен шанс за развиване имиджа на страната ни както като туристическа дестинация, така и като държава с огромен потенциал за бъдещи инвестиции и добър бизнес“, каза Максим Бехар - вицепрезидент, говорител на Асоциацията и Почетен генерален консул на Република Сейшели у нас.

„Имаме нужда от помощта и експертното мнения от хора, които всеки ден са близо гражданите и техните проблеми, особено по приоритетните теми за Българското председателство – сигурност, миграция, прилагането на антитерористични мерки в България“, каза министър Лиляна Павлова.

Тя благодари на Асоциацията за оказаната подкрепа. Само заедно и обединени за наднационалните цели ще успеем да представим България по най-добрия начин, допълни тя. Чрез Асоциацията, почетните консули ще подпомагат организиране на подготовката, осъществяването и популяризирането на приоритетите и резултатите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Това ще става чрез обмяна и разпространение на информация, предоставяне на експертна помощ, проучвания и анализи, участие в събитията от календара на Председателството.

Асоциацията на Почетните консули в България е създадена през 2004 г. в София и работи в сътрудничество с Европейската асоциация на Почетните консули, със седалище в Брюксел. Асоциацията има свой собствен Етичен кодекс и активно участва в обществения и дипломатически живот в много страни. Близо 70 български граждани са избрани от държави, които нямат дипломатически представителства у нас, да бъдат почетни консули на страните им. Те изказаха подкрепата си за Българското председателство още на проведената на 27 септември т. г. международна конференция на Асоциацията на почетните консули. На нея бяха представени и разисквани приоритетите на Българското председателство с участието на министър Лиляна Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във