Банкеръ Daily

Общество и политика

По-високи са резултатите от тазгодишните матури, момичетата са се справили по-добре

Заради пандемията от коронавируса тази учебна година завърши дистанционно. Именно това наложи от конспекта за матурите да бъде премахнат част от учебния материал. Така учениците се подготвяха само по уроците, взети преди извънредното положение.

От Министерството на образованието и науката отчитат, че има повишение на резултатите по български език и литература спрямо миналата година. 

"Отчитаме успешна сесия на тазгодишните държавни зрелостни изпити, която се проведе в неочаквани условия." Това съобщи на брифинг в образователното ведомство ресорният зам.-министър Таня Михайлова.

От явилите се 45616 дванадесетокласници на матурата по български език и литература слаби оценки са получили 3764, а отлични – 6283. През миналата година 5062-ма са получили отлични, а 4302 – слаби оценки. 

Средната оценка от изпита по български език е добър 4,20, а на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е добър 4,84. И при двата изпита резултатите са по-високи от предходната година. 

Като положителна от МОН определят тенденцията все повече ученици да създават аргументативен текст на изпита по български език. Все още обаче има зрелостници, които само преписват художественото произведение, което трябва да анализират.

И през тази година най-висок брой точки има по предметите, по които се явяват най-малко зрелостници - немски, френски, испански език, химия и опазване на околната среда, а най-ниски са резултатите при предметите с най-много зрелостници - география и икономика, биология и здравно осигуряване, и философския цикъл.  Има и изключения, като по история и цивилизация има сравнително нисък брой точки и обратното - по английски език резултатът е доста висок. 

С най-високи резултати са зрелостниците от София, Смолян, Варна, Пловдив, Габрово и Велико Търново, а на последните места са учениците от Силистра, Търговище, Кърджали, Шумен и Плевен.

Ученичка от Софийската математическа гимназия е абсолютен рекордьор - с 4 пълни шестици след явяване на четири изпита, други 7 зрелостници са с по три пълни шестици. Определено тази година слабите оценки са по-малко, няма зрелостник с нула точки на двата изпита.

Класацията на училищата, чиито възпитаници са постигнали най-високите резултати, се води традиционно вече от 91-ва "Немска езикова гимназия" в столицата, следвана от 73. СУПЧЕ "Владислав Граматик", Американския колеж и 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес".

Оказва се, че момичетата са залягали над уроците повече от момчетата и доминират по петици и шестици. 

От просветното министерство признават, че са очаквали да има и по-високи резултати, защото това е 25-а учебна сесия. 

"Необходимо е да се работи повече с подрастващите и това е хубаво да започва още от входа на първи клас. По отношение на учебните програми ще предложим отпадане на някои термини, т.е. да има по-малко чиста терминология и повече анализиране и извличане на основната информацията на даден текст. Днешните деца учат по различен начин и живеят в различна среда, най-вече информационна'', сподели просветният министър Красимир Вълчев. 

Слабите оценки тази година са между 7 и 8%, защото летвата от 23 точки е много ниска.  Вълчев е категоричен, че ако някой зрелостник е изкарал на матурата по БЕЛ 0 точки, това означава, че е или голям карък, или нищо не е отбелязал. Летвата за тройка е 2,67 точки а от 2022 година се обмисля промяна на скалата. 

"Отличните оценки са около 15%, а миналата година бяха 10%. На кандитатстудентските изпити изкарват доста по-високи оценки, отколкото на държавните зрелостни изпити, така че се надявам тази година повече зрелостници с високи оценки от държавните зрелостни изпити да продължат образованието си в българските висши училища", отбеляза в заключение министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във