Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

По-вероятно е училищата да затворят при сезонните грипове, отколкото сега

По-вероятно е училищата в страната да затворят заради сезонния грип, отколкото сега, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Близо 130 учители и 90 ученици са дали положителни резултати за наличие на коронавирус от началото на учебната година досега. Целият клас се карантинира при тези обстоятелства. 20% от децата в училище са със симптоми, сходни на COVID. Много по-вероятно е училищата да затворят при сезонните грипове, отколкото сега”, каза Вълчев. Той обясни, че родителите имат възможност за болничен, когато детето им е заразено с коронавирус.

Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн. Всички училища, в които са тези деца, предлагат компенсаторно обучение. Гласувахме да се доплаща този труд на учителите допълнително - по 15 лв. на час, обясни Вълчев.

"Близо 2000 училища имат вече електронни дневници и ползват предимно тях. Стремим се да има лаптоп във всяка класна стая”, коментира той.

 Просветният министър каза още, че 360 млн. лева ще отидат за увеличения на заплатите на учителите от бюджета за образование за 2021 г.

Министърът допълни, че не може да се пренебрегне болестта, колкото и да са малко тези, които влизат в интензивни отделения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във