Банкеръ Daily

Общество и политика

По традиция: Спорове в парламента заради 9 септември

Навършването на 76 години от събитията на 9 септември 1944 г. и тази година стана повод за спорове между депутатите. Социалистите се обявиха срещу "идеологическите лъжи", че у нас е нямало фашизъм. Депутатът от БСП Александър Симов определи случилото се на 9 септември като "порив за нов живот" и призова да не се отрича положителното, направено тогава в страната.

"Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва най-малкото, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем обаче до тази истина, трябва да минем през тонове политически инсинуации, през медийно мракобесие, през псевдоисторическо шарлатанство и целенасочени лъжи, а очевидно и през напускащи депутати", заяви Симов от парламентарната трибуна.

Народните представители от ГЕРБ определиха събитията от 8 срещу 9 септември 1944 година като държавен преврат. Тома Биков посочи, че те са плод на геополитически интереси, а не на участието на народа. Той подчерта, че през изминалите 30 години е прекратена практиката на реваншизъм и политическо насилие.

"Българският народ не избра кого да го управлява на 9 септември. Той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи насилието на това да не бъде там, където му е мястото, а именно там, където е днес - в Европа, при развитите и цивилизовани държави", изтъкна Биков.

Според „Обединени патриоти“ историята не трябва да се използва за политически цели. Милен Михов изтъкна, че у нас фашистки режим като в Италия и Германия никога не е съществувал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във