Банкеръ Weekly

Общество и политика

По-тежки наказания за купувачите на крадени релси поиска НКЖИ

По-сурови санкции да има за хората, които извършват посегателства или кражби върху железопътна инфраструктура. Около тази идея се обединиха зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Милчо Лобрев и други участници на дискусията „Терор на релсите”.

Гостите споделиха, че към момента в Наказателния кодекс лице, което е посегнало на железопътна инфраструктура го грози затвор от 2 до 8 години. Реално обаче ефективни присъди са получили едва 4-5 души в страната за последните години.

Участниците в дискусията дадоха пример с Гърция, където ром продава няколко метра жп материали и е вкаран зад решетките за 12 години. В Испания пък крадец продава за скрап подобни материали и в затвора влизат както той, така и човекът, който е приел материалите.

Освен крадците под по-строгите удари на закона да попадат и хората, които приемат като отпадъци материали от вагони, локомотиви, електрически проводници, скрепителни елементи, капаци на шахти и сходни изделия.

Тези идеи са с цел да се закрият нелегалните пунктове за скрап, където най-често се продават откраднатите елементи.

Дискусията "Терор на релсите" бе организирана по повод излезлия от релсите товарен влак, заради откраднати скрепителни елементи по железния път от цигани.

"Нужно е да се направят законодателни промени, които да решат сериозните проблеми, а тези проблеми трябва да се решат в Народното събрание", заключи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във