Банкеръ Daily

Общество и политика

По-приемлив вариант е НИМХ да излезе от БАН, смята Красимир Вълчев

Значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология извън структурата на Българската академия на науките. Това обяви министърът образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

"Това извеждане не трябва да бъде механично, а трябва да бъде на принципа за запазване на целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН или в НИМХ. Това решение ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН вероятно на 10 септември", коментира Вълчев.

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август и заплахата синоптиците да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране.

По-рано днес с освирквания с вувузели десетки служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест пред сградата на Българската академия на науките. Синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката като самостоятелна научна организация.

"Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН", казват синоптиците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във