Банкеръ Daily

Общество и политика

По повод 100 години от смъртта на Вазов – връчват награда за духовен принос

Тази вечер (22 септември), от 20.00 часа по повод 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература пред Народния театър ще се разбере името на носителя на наградата за духовен принос "Иван Вазов". По време на церемонията ще свири оркестърът на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист – цигуларят Светлин Русев.

В концертната програма са включени рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, интродукция и рондо капричиозо оп. 28 за цигулка и оркестър от Камий Сен-Санс и рондо La Campanella (Звънчето) из Концерт № 2 за цигулка и оркестър от Паганини.

Освен това ще бъде показана открита репетиция на постановката „Народът на Вазов“ на режисьорката Диана Добрева. Тя е създадена по текст на Александър Секулов, а неин драматург е Светлана Панчева.

В главните роли ще видите Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Ева Тепавичарова, Биляна Петринска, Александра Василева, Параскева Джукелова и много други звездни имена от Народния театър.

Представяйки спектакъла, Александър Секулов подчертава, че всяко докосване до Вазов трябва да ражда смирение. Причината е, че неговото съществуване е чудо, защото той задава първите рамки, в които възприемаме  нацията си, нейното минало и език. „Вазов е създател на българския народ по някакъв много величествен начин“ – смята Секулов.

Годишнината от смъртта на Вазов е повод да обърнем внимание на издаването на събраните му съчинения. За последно това бе направено през миналата 2020 г., като на пазара излязоха десет тома:

1. „Избавление“ - със стихотворенията на Вазов от източнорумелийския му период (1880 -1885);

2. „Под нашето небе“ – отново със стихотворения и поеми;

3. „Немили-Недраги“ с едноименната повест, която е един от ранните примери за модерна  българска литература;

4. „Чичовци“ – с едноименната битово-хумористична повест, част от така наречените Сопотски спомени на Вазов от 1884-1885 година.

5. „Казаларската царица“ – смятана за първия български любовен роман;

6. „Под игото“ обявен за първия роман в българската литература;

7. „Нова Земя“ – вторият роман на Вазов след „Под игото“;

8. „Към пропаст“, съдържащ драми и комедии като „Двубой“, „Хъшове“, „Борислав“.

9. „Великата Рилска пустиня“, съдържащ пътеписи, сред които „ Мусала“, „В недрата на Родопите“.

10. „Дните, в които живеем“- с критика и публицистика, като „Каравелова изгубихме!“ и „Българский народен театър“. Прави впечатление, че като че ли са забравени разказите на Вазов, но тях всеки лесно може да ги намери в мрежата. И да научи и за „Последният ден на ХХ век“ и за „Първият млад българин, който“. Продължението оставяме на вас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във