Банкеръ Daily

Първи политически реакции след края на изборния ден:

По-малко купен вот, по-добри резултати за "партиите на протеста"

Никой не може да управлява България без БСП. Ще бъдем трета политическа сила, заяви социалистът Румен Гечев в първи коментар след края на изборния ден.

Според Гечев служебното правителство организира добре изборите, намаля силно купеният и корпоративният вот, това се вижда от секциите, които традиционно гласуваха за ГЕРБ и ДПС и частично ВМРО.

Доближаваме се до реалния вот, резултатът на ГЕРБ се влошава значително, тъй като е ограничен купеният вот, каза още Румен Гечев.

Формациите на протеста, на промяна, повишават своята подкрепа, отчете Мая Манолова от "Изправи се, мутри вън!".

По думите ѝ избирателите са проявили мъдрост, а сега е ред на политиците да проявят мъдрост и да оправдаят очакванията, за да бъде съставено правителство и дневният ред на хората да стане дневен ред на управляващите.

Очерта като приоритет още от 1 септември - преизчисляването на пенсиите, започване на съдебна реформа и подкрепа на хората в неравностойно положение.

Манолова се ангажира с публичен диалог за състава на следващото правителство.

Изборните резултати са повод не за лични нападки, а опит да прочетем посланието на избирателите. То за втори път тази година е за промяна на модела на едноличното управление, който имахме досега, коментира пред БНТ Хасан Азис, зам.-председател на ДПС и кмет на Кърджали.

България се нуждае от диалог и сядане на масата, категоричен е той. Избирателите очакват партиите да седнат на масата, а не да се отричат едни други, допълни Хасан Азис.

Още на миналите избори заявихме, че сме готови за правителство, което да започне да работи и да изпълнява целите и приоритетите на страната ни, каза още Хасан Азис.

"Демократична България" е готова за разговор с "Има такъв народ", когато стане ясно окончателното разпределение на силите, каза Антоанета Цонева.

Тя уточни, че в момента няма такива консултации с ИТН, но след като излязат резултатите, е нормално разговори да започнат за политики и за формиране на кабинет.

"Не бих го нарекла липса на диалог, по-скоро не сме установили такъв тип на взаимодействие, каквото ние очакваме, да могат нашите експертни групи да разговарят за законопроекти, върху политики и върху такава организация на дневния ред и на парламента, и на изпълнителната власт, която да направи много бързо каквото е нужно", каза Цонева.

Според нея след 45-ия парламент "Демократична България" показва трайна тенденция и тренд нагоре.

"Виждаме от прогнозните резултати, че всъщност нашите усилия са имали смисъл. Това е важно, защото "Демократична България" е носителят на основния дневен ред на промяната. Трендът при нас е толкова значителен, че няма как да не го отбележим", коментира още Цонева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във