Банкеръ Daily

Общество и политика

По-логичен вариант е преизчисление на старите пенсии, смята експерт

"Когато се говори за увеличаване на пенсии, правилно е да се вземе приносът на всяко лице и спрямо него да се направи увеличението. В момента 10% за най-ниските пенсии и по-нисък процент за по-високите е крачка към вид уравниловка на всички пенсии, което в средносрочен и дългосрочен период ще направи така, че хората няма да имат стимул да се осигуряват върху дохода, който реално получават“. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев от УНСС.

Той подчерта, че в страната ни има една особеност – хора, работили една и съща работа, внасяли редовно осигурителните си вноски, но пенсионирали се в различен период от време, получават коренно различни пенсии. "Причината е бързият ръст на средния осигурителен доход през годините, който играе важна роля при определянето на размера на пенсията“, обясни експертът.

Според доц. Милев по-логичният вариант е да се направи преизчисление на старите пенсии и да се вземе настоящият среден осигурителен доход.

„Реформите вървят в две посоки – увеличаване на пенсионната възраст, което правим в България, и укрепване на капиталовите стълбове, тоест, въвеждане на компонент, който ще позволи на хората да спестяват допълнително и да получават допълнителна пенсия“, допълни той.

Според доц. Жеко Милев до момента регулацията на втория стълб е вървяла адекватно, но наближава времето за приемане на допълнителни реформи, касаещи фазата на изплащане на пенсии.

„Не е изненада, че има хора, които се прехвърлят към първия стълб заради липсата на яснота каква пенсия ще получават... Ако не стане чудо и демографската тенденция се обърне, вторият стълб ще изпитва все по-големи трудности. От тази гледна точка капиталовите стълбове ще бъдат от полза както за осигурените лица, така и за публичните финанси“, поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във