Банкеръ Weekly

Общество и политика

По-кротко с медиите!

Ще сме работливи, а не бъбриви, обеща премиерът Райков при представянето на служебния кабинет в сряда. Обещанието за ненатрапчиво присъствие обаче бе нарушено още първия ден, когато драгият зрител осъмна с присъствието на неколцина новоназначени министри в сутрешните телевизионни блокове.


Обяснимо е, че между медиите и министрите в момента тече процес на опознаване. Двете страни флиртуват една с друга и любопитството е неудържимо. На пръв поглед министрите на Райков внушават респект и впечатляват с образователен ценз. Дали това е достатъчно, за да са и добри управляващи, със сигурност ще стане ясно дори и в краткия срок на мандата им. Именно заради краткия мандат обаче си струва да залягат над работата и да запазят известна медийна дистанция. Видяхме вече какво се случи, когато икономиката се управлява чрез изяви пред тв камерите, а дневният ред на кабинета е запълнен с рязане на лентички.


Иначе декларациите за работливост, а и за приемственост са хубаво нещо... Стига да не свършат само в CV-ата на повечето министри, в които ще бъде вписано изкачването на едно високо стъпало нагоре в служебната йерархия. Все пак за всички нови министри важи и предупреждението: Шляенето от телевизия на телевизия може сериозно да навреди на вашето здраве, рейтинг и душевно спокойствие.


Защото, за да акостираш като супермен пред стотина репортери на ден и да разказваш напоително какви добри планове имаш, наистина трябва да разполагаш с цялото време на света. А служебният кабинет просто не разполага с такова. Пък и изминалите седмици показаха, че дори и свръхчовеците могат да качат кръвното налягане.


Иначе от изявите на членовете на новия кабинет наистина научихме интересни неща. Социалният министър Деяна Костадинова е имала време да установи, че сред исканията на протестиращите социалните били най-малко. Което според мен е доказателство за факта, че хората са наясно, че е било необходимо да затегнем коланите. Че фискалната дисциплина е била необходима. Това, което ги извади на улицата, не бяха толкова ниските доходи. Беше усещането за безперспективност. Това беше най-сериозното и усещането за липса на справедливост.


За да откриеш тънката разлика между ниското заплащане и липсата на справедливост, наистина трябва да си познавач на човешката душа. Но е ясно, че поне за спокойствието на финансовия министър може да не се тревожим. Калин Христов едва ли ще има проблеми с толкова разбиращ колега в социалното министерство.


От интервюто на новия здравен министър Николай Петров пък долетя силен полъх на песимизъм - оптимистичният срок за края на реформата се отлага с няколко години. Гражданите обаче разбраха как президентът кани някого за член на служебния кабинет: Въпросът беше поставен като дълг, който трябва да изпълня, разказа Петров.


Долу-горе така стои въпросът и при журналистите. На теория те трябва да контролират политиците в обществен интерес. На някои това им се получава. Други журналисти обаче имат нужда от политиците просто за да запълнят ефирното си време. Политиците пък обикновено търсят медиите, за да продадат своята пропаганда. Когато се стигне до подобно съвпадение на интересите, погнусата у обикновения човек е просто неизбежна.


Другата част от тази обвързаност е свързана с обещания. Те лесно се дават, особено пред камера, но и дълго се помнят от избирателя. В този смисъл трябва да признаем, че служебният кабинет идва с очаквания, които просто няма как да изпълни. Заявката на Марин Райков, че ще вземе мерки за доходите, е по-скоро пожелателна. В най-добрия случай може да се начертаят щрихите на една нова политика, стига, разбира се, следващото правителство да е готово да я продължи. Което въобще не е сигурно. Така че най-ефективният начин да не бъдеш упрекван, че си излъгал, е просто да не поемаш прекалено много ангажименти.


Ако всичко върви по план и следващият парламент успее да състави правителство в рамките на месец, българите дори няма да запомнят имената на новоизбраните министри. Засега изглежда, че този вариант е най-удобен за всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във