Банкеръ Daily

Общество и политика

По казуса с "Червената къща" - решението е откупуване на частния дял

"Червената къща" може да стане музей при ясна собственост, е официалната позиция на Министерството на културата. На страницата на Министерството е съобщено, че Националната галерия, която стопанисва къщата, в която е живял и творил големият български скулптор Андрей Николов (1878 - 1959), има проект за създаване на музей и музеен кът, има подготвени експонати, включително се снима и филм за неговия живот и творчество.

Държавата, в лицето на Националната галерия, става собственик на имота през 70-те години чрез отчуждаване, компенсации и като получено дарение от сина на скулптора. През 2000 година реституция връща част от имота на един от наследниците на твореца. Затова в момента частната собственост на сградата са първи надпартерен етаж, 12/14-ти части от Голямото ателие на скулптора и едната от избите. Държавата е стопанин на 2/14-ти части от ателието и последния етаж от имота.
Въпреки че сградата е паметник на културата и публична държавна собственост, това не дава право и на държавата да се разпорежда с имота и създава трудности при реализирането на плановете на институцията, обясняват от Министерството на културата. Министерството има идеи и планове, но те не могат да се осъществят, докато собствеността не се уточни, категоричен е министърът на културата Боил Банов. Няма пречка залите и стаите да бъдат музей, а едновременно с това там да се провеждат и различни събития, организирани от Националната галерия, но къщата не трябва да се отдава под наем.

Причината да се направи това съобщение, е че преди дни в сайт за недвижими имоти се появи обява за отдаване на ателието на "Червената къща" под наем.

"Националната галерия не е подавала тази обява, отдаването под наем може да стане само в съгласие между собствениците и чрез публичен търг", обясни министърът на културата Боил Банов. Частният съсобственик няма право да се разпорежда с ателието и разпореждането с публична държавна собственост е противозаконно. Според министъра една от възможностите за решаване на казуса е откупуването на частния дял от страна на държавата на пазарни цени, за което решение трябва да бъде получено съгласието на двете страни - на частния собственик и на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във