Банкеръ Daily

Общество и политика

По искане на Фандъкова ГЕРБ внасят закон срещу горенето на отпадъци

Група депутати от ГЕРБ ще внесат искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод замърсения въздух.

"В последните дни има значителни превишения, а най-големите бяха вчера вечерта. Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците. Знаете, че по отношение на отоплението с твърдо битово гориво, мерките които предприемаме и апелираме хората, които се отопляват с дърва и въглища да се включат в проектите на Столичната община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично", добави столичният кмет.

Фандъкова допълни, че горенето на отпадъци е голям проблем в някои райони като "Красна поляна". Градоначалникът уточни, че през последните месеци Народното събрание е работило в посока на това горенето да отпадъци да се счита за престъпно деяние. Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито. Съставени са над 20 акта, но сами по себе си те, по думите на кмета, не вършат никаква работа.

"Заедно с инициативния комитет в "Красна поляна" поискахме тази промяна и утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление", посочи още Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във