Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев от Прага:

По-добре да не чакаме изграждането на допълнителни тръбопроводи

"Трябва да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон, по чиято инициатива се провежда този форум – първи по рода си - заседание на Европейската политическа общност."

Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти в Прага, където държавните ръководители от ЕС и от 17 държави в съседство на изток - като Украйна и Молдова, както и от Западните Балкани, обсъждат проблемите на сигурността, енергетиката и икономиката.

По думите на Радев множеството предизвикателства, преодоляването на енергийно-икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна, изискват обединени усилия не само на държавите членки на ЕС, а и на всички страни в разширеното европейско пространство.

Президентът подчерта, че от преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност.

"Изискват се нови подходи и е изключително важно, че страните партньори на ЕС - като Норвегия и като Азербайджан, откъдето в момента реално идва газ, са привлечени на форума. Важно е, че на форума е и Турция - ключова и за нас страна, и за надеждността на доставките в Югоизточна Европа" - отбеляза Радев.

Той уточни, че е провел среща с Ердоган. Подчерта и че Турция е наш много важен партньор и съюзник по три направления - заради миграционния натиск, заради това, че засега единственият сигурен газ, уточнен с дългосрочен договор - този, който е от Азербайджан, минава през нейната газопреносна система, и не на последно място - защото разчитаме, че Анкара ще гарантира слотове за танкери на нейните терминали за втечнен газ.

"Знаете, че България много закъсня с осигуряването на тези слотове – това трябваше да стане през пролетта" - посочи Радев. Той уточни, че все пак има шанс - вече е приключил първият етап от търга за ноември за втечнен газ и се очаква втория.

Президентът отново отбеляза колко важна е засилващата се роля на България, която с откриването на интерконектора преди седмица в София, в присъствието на Урсула фон дер Лайен, вече се налага не само като страна - преносител на газ, а и като инициатор на важни инициативи и на иновативни решения.

"България трябва още по-добре да се възползва от своето географско положение, като страна, свързваща Азия и Африка с Европа и така да затвърждаваме още повече своята роля" - подчерта държавният глава.

Той отбеляза и че днес се е срещнал с президентите и премиерите на Румъния, Унгария, Словакия, Азербайджан, Гърция и Турция и с тях обсъдил предложение газопреносните системни оператори на всички тези страни да започнат да пренасят допълнителните количества газ от Азербайджан, а не да чакат изграждането на нови допълнителни тръбопроводи. По думите му това би било много по-бързо, по-евтино и по-надеждно. 

Важна среща Румен Радев имал и с премиера на Нидерландия - Марк Рюте. Тя била посветена на позицията на Амстердам, откъдето не желаят да бъдем част от Шенгенското пространство. "Спрямо България не могат да бъдат прилагани двойни стандарти" - ясно заявил Радев на Рюте.

На въпрос на журналист защо служебният кабинет очаква от Швеция оферта за закупуването на 10 самолета "Грипен" и защо това се налага, при положение, че очакваме осем F-16 от САЩ, президентът обясни, че ни е необходима междинна платформа от изтребители, за да не преставаме да охраняваме собственото си въздушно пространство.

"България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе" - категоричен бе президентът.

По думите му осемте самолети F-16 ще придобият начална оперативна готовност за използване най-рано през 2030 г. и то ако следващият парламент благоволи да каже "да" за тях. 

Дотогава се търси междинно решение - изпращат се писма за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел, като се търси най-доброто решение от гледна точка на технически параметри и финансиране. Проучват се самолети втора ръка, но не от фирми, а от министерствата на отбраната в петте държави, обясни Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във