Банкеръ Daily

Общество и политика

По Черноморието има повече софийски коли, отколкото местни

„На политиците не им е лесно да взимат решения, които им носят политически негативи, но се вслушват в гласа на експертите, в гласа на разума. Благодаря за тежкото решение, което взе вчера нашето правителство”. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет по повод заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев до второ нареждане да се спре излизането и влизането в София.

(За изпълняващите трудови задължения влизането и излизането е канализирано в определени часове - от 06.00 часа до 08.00 часа сутрин и вечер от 18.00 часа до 20.00 часа.)

Получихме сигнали, че по Черноморието има повече софийски коли, отколкото местни и затова се взе решението за издаването на заповедта. Беше тежък дебат, както в щаба, така и на политическо ниво. Повечето разчитахме на вербални послания, опитвахме се да разговаряме със съзнателни хора – факт е, че 99.9% от гражданите напълно осъзнават случващото се и съдействат със своето отговорно поведение, но една малка част водят нещата към провал. Ето защо нито ние, нито правителството можеше да остане безучастно към деструктивните действия.

Нашата отговорност и отговорността на правителството е абсолютно явна, но и всеки български гражданин носи отговорност за спазване или неспазване на правилата. Това е споделена отговорност и всеки трябва да си даде сметка какво е свобода и какво е свободия; да осъзнае, че една от големите свободи е да осъзнае своята отговорност за спазването правата на другите, които искат да останат здрави и да запазят своите близки. Това не прозвуча много медицински, но беше необходимо да го кажа” подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

Повод за думите му бяха проведени вчера разговори с говорители на големи хранителни вериги, за които щабът е получил многобройни обаждания (най-вече за магазини в столичния квартал „Люлин”), че не спазват мерките. „За тези магазини ще има тежки санкции. Те имат охранителни фирми, които трябва да осигурят реда” – подчерта Мутафчийски.

На въпрос какви са резултатите от тестовете в двата квартала „Филиповци” и „Факултета” стана ясно, че 50% от вчерашните проби са дали положителен резултат. От щаба обаче не посочиха конкретни бройки. 

Това не е футболен мач, на който да следим на всяко полувреме головете. Екипите на РЗИ са от 7.00 часа на крак”, обясни Мутафчийски защо окончателно данните ще бъдат обявени по-късно, като уточни, че целта на тестовете в двата квартала е да се открият активните носители на вируса, а не вече преболедувалите. Той обаче призна, че едни от най-тежките случаи на болни с коронавирус са именно от тези квартали.

А към момента ситуацията в страната с Covid-19 e следната: 825 са общо случаите на коронавирус, новозаразени (за последните 24 часа) са 42-ма души (19 от София), в болница са настанени 21 пациенти.

Общо, намиращите се в болнични заведения са 227 души, а в интензивни отделения – 37 души. Има двама пациенти, които вече цели 34 дни не могат да бъдат "изчистени" от вируса.

През последните 24 часа има ръст на болните във Видин - със 7 нови заразени, като от тях петима са медицински персонал. Две деца на по 14 години от село Паничерево са дали положителни проби.

И още: за последното денонощие са изписани като оздравели 19 души (от началото на кризата - 141 пациенти). Починалите са трима – всички те са били настанени в болница и са имали множество придружаващи заболявания. Общо от и заради коронавируса са починали 40 души.

Председателят на Националния оперативен щаб даде подробна информация за заразените в страните около нас:

- Гърция: общ брой на случаите - 2207, от тях починали - 105-има;

- Сърбия: общо 5318 случая, починали - 103-има. Заради 445 новооткрити случая за едно денонощие, в Белград е въведен полицейски час;

- Северна Македония: (общ брой на случаите 1801, от тях починали - 107),

- Турция: новозаразени – 4801, починали - 125 души.

Мерките продължават  да са затегнати и в Азия, където - според експерти - тръгва втора епидемиологична въна:

- Япония: след затишие днес са огласени 605 нови случая, а вчера – над 900;

- Сингапур - за последните 24 часа са регистрирани над 700 нови случая.

За последното денонощие в САЩ новозаразените са 29 000 души, а починалите – 2174 души; в Германия - около 3000 нови случая и 248 починали; във Франция – 17 164 нови случая и 753 починали.

"Благодарение на всички взети мерки, заболеваемостта у нас е ниска и медицинският ресурс е съхранен. Посрещнахме кризата с една референтна лаборатория, месец и половина по-късно те са над 18 - в цялата страна", обяви още ген. Мутафчийски.

 На въпрос дали всички на първа линия у нас имат защитни облекла, предвид информация, че България е дарила такива предпазни медицински униформи на Австрия, председателят на Националния оперативен щаб отговори, че няма информация за подобно дарение, спомни си за малка пратка, предоставена на Северна Македония, и за кой ли път обясни, че насищането на пазара със защитни облекла е динамичен процес.

"На предните линии – там, където в болниците се лекува коронавирус, такива облекла са осигурени", категоричен бе той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във