Банкеръ Daily

Общество и политика

По 40 лева за Великден за пенсионерите, които получават под 314 лева

Ще отпуснем великденски надбавки за пенсионерите с пенсии под 314 лв., това ще коства около 51 млн. лв. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков на пресконференция в Министерския съвет. След днешното редовно заседание премиерът и вицепремиерите отчетоха резултатите от работата на служебното правителство за месеца от назначаването му.

Пенсионерите с доход под 314 лева ще получат по 40 лева над пенсията си. Добавки ще получат над 1 250 000 души. Герджиков обясни, че това не е предизборен трик, а традиция, която е утвърдена от години. Той подчерта, че не би искал хората да останат с впечатление, че кабинетът е "немощен" и затова не е съумял да подпомогне най-уязвимата група от обществото. 

„2001 г., когато прекрачих в голямата политика, един ваш колега ме зашлеви със следната фраза – „Добрата новина не е новина“. Няма да го забравя. Оттогава минаха 16 години и ми се струва, че вече не е съвсем така. Измина един месец от встъпването на служебния кабинет и реших, че е редно да направим един много кратък преглед на добрите неща, които сме направили. Едно от добрите неща е, че първите два месеца финансовите резултати са много добри. По-добри от 2016 г.“, обясни Герджиков.

Премиерът подчерта, че това е дало основание след разчети на финансовото министерство да се установи, че могат да се дадат великденски добавки за пенсионерите. 

На въпрос на журналист, защо се "захаросва" положението на страната, като се представят резултати все едно сме Лихтенщайн, пък ние живеем зле, Герджиков обясни, че не бива да се очаква кабинетът да направи чудеса за два месеца.

"България действително не стои добре на картата на Европа. Предполагам, че не очаквате от нас за два месеца и половина да направим чудеса. В началото на мандата ни се опитахме да направим анализ на завареното. Не отива на служебния кабинет да има за основна задача да намира всичките безобразия през годините назад. Те започват още Прехода“, коментира Герджиков.

Той бе категоричен, когато човек погледне какво е било през 1990-1997 г, когато средната заплата е била 8-9 докара, и погледне, че сегашната, ще види, че това е едно развитие. „Не можем да бъдем само и единствено черногледи. Ние не сме най-корумпираната държава, но работим и ще работим доколкото имаме възможност“, добави той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във