Банкеръ Daily

Общество и политика

По 375 лева ще получат пострадалите от проливните дъждове и наводнения

От днес Агенцията за социално подпомагане започна приема на заявления за отпускане на еднократна помощ от 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и последвалите наводнения в някои области от страната. 

Служители от дирекции "Социално подпомагане" ще се включат по места в сформираните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените щети. По време на обходите ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки за защита. На пострадалите ще се предоставят заявленията-декларации за еднократно подпомагане, които се подават в дирекциите "Социално подпомагане".

Право на помощ ще имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища. Отпуснатите средства ще може да се изплащат по банков път или чрез "Български пощи".

Обстановката в няколко области е сложна заради продължаващите обилни валежи. В Южна България реките Струма и Места излязоха от коритата си и наводниха къщи, пътища и земеделски земи.

Шест области са с код оранжев - Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали и Смолян. В останалата част от страната е в сила жълт код за сняг и дъжд. В редица селища остава в сила бедственото положение, обявено в понеделник вечерта.

"Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много", заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той свика във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната.

На съвещанието бе докладвано на министър-председателя, че ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо, се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във