Банкеръ Daily

Общество и политика

По 300 лева ще получават първокласниците и осмокласниците от догодина

От учебната 2021/2022 еднократната помощ, която получават родителите на първокласници, ще бъде в размер на 300 лева. Досега тя беше 250 лева и се даваше само, ако доходът на член от семейството е 450 лева.

Днес, по време на парламентарния контрол, вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че в средносрочната тригодишна прогноза е записано, че подпомагането вече ще е без подоходен критерий. 

Същото увеличение ще има и за новата помощ за осмокласниците, която бе предложена от социалния министър Деница Сачева и получи одобрение от премиера Бойко Борисов.

Преди 8 клас голям брой деца напускат образователната система и правителството е убедено, че това е мярка за тяхното задържане. Затова и помощта ще е обвързана с посещенията в училище.

Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2020/2021 г., ще бъде 250 лв. С тази помощ се очаква да бъдат подкрепени около 43 800 деца.

Междувременно началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева обяви пред БНР, че осем столични училища са поискали да разкрият по една допълнителна паралелка за първи клас. Причината - след първото класиране, което беше извършено на 1 юни, голяма част от децата, които кандидатстват за първи клас в училището им по район, останаха извън класираните.

Много от училищата нямат достатъчно материална база, за да пуснат по-голям прием.

"Системата за прием дава възможност родителите да кандидатстват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Към това, когато добавим и възможността за първокласници, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, трудно може да се предвиди колко паралелки трябва да се планират", допълни Кастрева. 

Според сега действащата наредба на Столичната община за прием в първи клас, най-голям шанс в дадено училище имат децата, които живеят над 3 години на адреса си.

Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени на 8 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във