Банкеръ Weekly

Общество и политика

По 150 лв. ни струват депутатите на час

Новобранецът в парламентарното поприще Славчо Велков от БСП (вляво) и ветеранът от ГЕРБ Димитър Лазаров сверяват минутите, оставащи до края на работния ден.

По 150 лв. за изработен час плащаме на депутатите от 44-ото Народно събрание. Счетоводители изчислиха, че в периода от 19 април, когато положиха клетва, до 24 май те са имали едва 15 работни дни. В това време законотворците са прекарали само 20 часа в пленарната зала, въртейки на празни обороти и занимавайки се с второстепенни неща.

Все пак за данъкоплатеца има и малка утеха - след края на май депутатите ще прибират с 4%, или 141 лв., по-малко, а базовото им месечно възнаграждение ще възлиза на 3069 лв без надбавките за прослужено време или участие в комисии. Това обаче не е поради бездействието им в пленарната зала, а защото последните данни на Националния статистически институт показват спад в средната работна заплата в обществения сектор. От нея зависи депутатското възнаграждение. Механизмът, по който то се изчислява, е средната месечна заплата, умножена по три.

Наред с това председателят на парламента получава 55% над заплатата на редовия депутат. Което означава, че в следващите три месеца Димитър Главчев ще прибира малко над 4700 лева. Неговите заместници пък ще взимат близо 4500 лв., или 45% над заплатата на "обикновения" народен представител.

На депутатите, попаднали в съставите на парламентарните комисии, е отредено 15% увеличение. Но редица законотворци участват в две комисии. Така възнаграждението на някои от тях достига почти 4000 лева. Такъв например е случаят с емблематичната фигура от ДПС Делян Пеевски, който е в комисията по икономика и в тази по земеделие. Социалистът Румен Гечев (бивш вицепремиер от кабинета "Виденов") участва и в икономическата, и в бюджетната комисии. Бившият "син" кмет на Пловдив - Спас Гърневски, сега депутат от ГЕРБ, влязъл в парламента с преференции, е в Комисията по културата и медиите и в Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика. Народната представителка от "Обединени патриоти" - Миглена Александрова, близка до лидера на "Атака" Волен Сидеров, също участва в комисията за борба с корупцията, както и в тази по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. А Нина Миткова от "Воля" едновременно членува в Комисията по образованието и науката и в комисията по здравеопазването.

Заплатите на министрите, премиера и президента също зависят от средната заплата в обществения сектор и съответно ще намалеят. Възнаграждението на държания глава Румен Радев ще е 6138 лева, а на премиера Бойко Борисов над 4700 лева, т.е. колкото на парламентарния шеф.

Следващата актуализация на депутатските заплати ще е след три месеца, след като в началото на 44-ия парламент народните представители отказаха да замразят възнагражденията си. БСП предлагаше основната заплата да бъде "стопирана" на нивата от декември 2016-2976 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във