Банкеръ Daily

Общество и политика

По 10 критерия ще се оценява как болниците се грижат за пациентите

Няколко пациентски организации, сред които Центърът за защита на правата в здравеопазването, организацията "Заедно с теб", Сдружението за развитие на българското здравеопазване и "Дара хелп", ще издават сертификати на болниците чрез онлайн платформата goodhospital.bg. Сертификатът ще се нарича "Добра болница" и ще важи 1 година.

В платформата са заложени 10 критерия за оценяване. Ще се преглеждат болниците в цялата страна и според това на какви критерии отговарят, те ще получават звезди. Ако лечебното заведение отговаря на всички, ще получава 5 звезди. Стандартите не са медицински, а такива, които да информират пациента за услугите и спокойствието в здравното заведение, обясни д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на българското здравеопазване. Той представи и критериите, на които трябва да отговарят болниците.

Сред тях е дали болницата има интернет сайт и wi-fi, тъй като има болнични заведения без никаква информация в интернет, освен в регистъра на Министерството на здравеопазването. Също така ще се отбелязва дали са публикувани имената на лекарите, които работят в болницата, има ли ги цените на медицинските услуги качени сайта. Ще се отчита и дали фигурират образци за информирано съгласие, които е редно да бъдат предварително публикувани, има ли утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания, както и процедура за борба с болката; публикувани ли са данни за смъртността през последната година; публикувани ли са данни за вътреболничните инфекции и данните за непланирани повторни операции.

Сайтът няма да класира лечебните заведения по въпросните показатели, а само ще оценява това дали са предоставили на своя сайт информация за тях. Така пациентите ще получат обективна и проверима информация и ще могат по-лесно да се ориентират къде да се лекуват.

Пациентският рейтинг пък ще се образува от точки, които хоспитализираните дават по няколко показателя, но те няма да имат отношение към получаването на сертификата "Добра болница". Показателите, по които пациентите ще пишат оценка са информираното съгласие, чистота и удобствата, здравните грижи, резултатът от лечението и дали биха препоръчали дадената клиника на свои близки.  За да се избегнат злоупотреби, писането на мнения и даването на рейтинг ще може да се прави само от регистрирани потребители или чрез съществуващ акаунт в някоя от социалните мрежи – Гугъл, Фейсбук и Туитър.

Инициатива не е насочена срещу болниците, а точно обратното, уверяват авторите на сайта. Пациентските организации са категорични, че именно оценката на лекуваните е липсващото звено в здравната система.

Още от 18 ноември пациентските организации ще предложат на всички болници да попълнят въпросните данни. След като получат отговорите, в определен срок ще се оценят кои болници покриват критериите.

Пенка Георгиева от "Заедно с теб" посочи, че от години се наблюдава как хората се питат в интернет коя болница и кой лекар да изберат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във