Банкеръ Daily

Общество и политика

Пловдивски социалисти искат оставката на Корнелия Нинова

В отворено писмо до лидера Корнелия Нинова пловдивски социалисти поискаха от нея да понесе отговорност за изборните резултати и да подаде оставка като лидер на БСП. 

В Пловдив БСП е трета политическа сила и има два мандата в новия парламент. Нинова, която е водач на пловдивската листа, все още не е обявила официално дали ще се възползва от този мандат или ще предпочете да е депутат от София. 

Третият в листата обаче - Иван Петков, вече съобщи в профила си във Фейсбук, че ще бъде народен представител. Втори в листата е проф. Иво Христов, който е от гражданската квота.  

Според подписалите писмото – Димитринка Вакрилова , временно изпълняваща длъжността председател на ГС на БСП  и председателите на партийните структури в 5 от 6-те пловдивски райони, оставането на Корнелия Нинова на поста е фатално за политическото битие на социалистическата партия. Те обвиняват Нинова, че с действията си е подарила победата на ГЕРБ, а с неадекватните си решения е довела БСП до състояние на незначим политически субект. Подписалите писмото заявяват, че няма да присъстват на свиканата на 10 април среща на тема : "Преминали избори и стабилизиране на партията", защото по думите им тя е „безвъзвратно закъсняла".

Обвиненията към Корнелия Нинова са, че се е опитала да извърши пълзящ преврат в Пловдивската партийна организация, подменила е изцяло листата и е назначила паралелен предизборен щаб в Пловдив. Районните структури на партията ще анализират задълбочено причините и факторите за загубата на изборите през следващите няколко дни. Те ще бъдат обобщени на заседание на Градския съвет на 15 април. 

По-рано днес от "Позитано" 20 съобщиха, че Изпълнителното бюро на БСП свиква присъствено заседание на Националния съвет на БСП на 17 април /събота/ за обсъждане на актуалната политическа обстановка в страната, анализ на изборните резултати и предстоящи решения в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във