Банкеръ Daily

Общество и политика

Пловдив се готви за 133-та годишнината от Съединението на България

На 6 септември в Пловдив ще се състои тържественото честване на 133-та годишнина от Съединението на България и Празника на града.

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия започват в 9.30 часа, със старта на 43-тия Международен мемориален маратон "Съединение", който тръгва от площада на град Съединение , финалът е на площад "Съединение" в Пловдив. В 10.00 часа в Катедрален храм "Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Пловдивския митрополит Николай. Час по късно ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 часа - на паметната плоча на майор Райчо Николов. В 12.00 часа на сцената на площад "Стефан Стамболов", пред сградата на общината, започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти.

Традиционната възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, която изпълняват членовете на комитет "Родолюбие", е пред Военния клуб на площад "Централен" в 18.30 часа. Половин час по-късно на сцената пред община Пловдив, ще се състои празничен концерт на Студентска музикална формация "Жарава" към ПУ "Паисий Хилендарски". 

В 19.45 часа в Музея на Съединението (РИМ -Пловдив) ще бъде открита изложба на тема "Пловдив в културната история на България". Мястото е също така "сборен пункт" на официалните гости от страната и от Пловдив, които заедно в 20.30 часа заемат местата си пред паметника на Съединението, където започва тържествената заря-проверка, припомнят от общината.
Военният ритуал на паметника на Съединението включва вечерна проверка, официално слово за празника и полагане на венци и цветя от българските институции, представители на дипломатическия корпус в страната, градски власти, обществени организации, политически партии и признателни граждани.

Денят на град Пловдив е определен с решение на Общинския съвет от януари 1993 г. и празникът се чества на 6 септември - Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г., се посочва още в съобщението на общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във