Банкеръ Daily

Общество и политика

Пловдив официално предава титлата „Европейска столица на културата” на Риека и Голуей

В 19 часа в пловдивския Дом на културата „Борис Христов“ започва официалната церемония за предаване на титлата „Европейска столица на културата”. Тя отива в хърватския град Риека и ирландския Голуей. По същия начин и Пловдив си делеше „званието” с италианския град Матера.

Риека е първият хърватски град, който е домакин на инициативата „Европейска столица на културата“. Под надслова „Пристан на разнообразието“ на негова територия ще бъдат осъществени стотици проекти, реализирани от 250 партньори от 40 държави. Сред основните теми в културната му програма ще са водата, трудът и миграцията.

Голуей е третият ирландски град, след Дъблин през 1991 г. и Корк през 2005 г., който ще бъде домакин на инициативата. Мотото на неговата културна програма е „Нека магията започне“. Акцент са теми като езика, околната среда и миграцията.

Специалното послание на Пловдив към тях е „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. То символизира мотото на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ и е гравирано върху специално изработена пластика, която представлява част от седмото тепе и е дело на пловдивския художник Атанас Хранов.

Предаването на титлата „Пловдив - Европейска столица на културата“ бележи завършването на първото ни участие в една от най-забележителните инициативи в областта на културата в Европа.

За разлика от пищната и мащабна церемония по откриването – точно преди година (12 януари 2019 г.) - закриването ще е по-камерно.

Припомняме, че при вдигането на завесата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ Теодосий Спасов постави началото с мелодия, написана специално  за повода, а в спектакъла „Ние сме всички цветове“ на сцената в централната градска част преминаха над 1 500 души участници от Пловдив и страната. Под надслова „Заедно”, един от козовете, заради който Пловдив спечели титлата в конкуренция със София, Велико Търново и Варна, танцуваха 200 кукери, пяха 230 хористи от пловдивски формации, свириха 20 гайдаря, а танцьори от ансамбъл „Тракия“ изненадаха със съвременна хореография, съчетана с визуални ефекти. Черешката на тортата бе изпълнението на Валя Балканска под съпровода на гайдаря Петър Янев и акордите на немския музикант и продуцент на електронна музика SCHILLER.

За тази вечер организаторите са подготвили класическа програма на камерен оркестър на Пловдивската опера с гост-солиста Лия Петрова и пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси. Режисьор е директорът на операта - Нина Найденова. Лия Петрова е известна цигуларка, концертирала като солист с Брюкселската и Люксембургската филхармония, с Камерния оркестър на Лозана, с Националния оркестър на Монпелие, с филхармониите на Осака и Монте Карло. Специално за закриването на мащабното културно събитие тя ще свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 година. Инструментът й е предоставен от Queen Elizabeth Music Chapell.

В програмата ще чуем четирите годишни времена на Вивалди, символизиращи и четирите основни платформи на „Пловдив 2019“ – „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“.

Изпълненията ще звучат на фона на ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Церемонията ще се излъчва директно на интернет страницата на община Пловдив, на „Пловдив 2019“ и в профилите им във „Фейсбук“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във